24.04.15. u 14:29

Istarski župan Flego predstavio Izvješće za 2014. godinu

Istarski župan Valter Flego danas je, u sjedištu Istarske županije u Puli, predstavio Izvješće Istarske županije za 2014. godinu koju je ocijenio kao izazovnu.

„Početkom godine, kad je Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita, anticipirali smo njezine moguće negativne posljedice i proveli niz konkretnih mjera uštede i racionalizacije“, istaknuo je župan Flego, dodavši kako se već smanjenjem materijalnih rashoda i rashoda za zaposlene za 11-15% uštedjelo 11,5 milijuna kuna.

Naveo je kako se smanjenje troškova nadoknadilo većom učinkovitošću i transparentnošću, pritom zadržavajući kvalitetu i opseg usluga koje Županija pruža svojim građanima. Svjesni da su budžeti građana već dovoljno opterećeni, dodao je, nisu povećane ni cijene županijskih usluga.

„Ovakve mjere rezultirale su stabilizacijom proračuna, odnosno uravnoteženjem rashodne s prihodovnom stranom, što je naš imperativ u ovom mandatu“, naglasio je istarski župan, ujedno istaknuvši zadovoljstvo što se 2014. godinu završilo s prihodom od gotovo 22 milijuna kuna. Budući da se prenio manjak iz 2013. godine, županija je u protekloj godini ostvarila višak od 9,8 milijuna kuna.

Posebno se osvrnuo na činjenicu kako se, unatoč poteškoćama izazvanim recesijom te nužnim mjerama racionalizacije poslovanja, Istra nastavila uravnoteženo razvijati na svim područjima, i u svim krajevima.

Nije se odustalo od provođenja prioritetnih razvojnih projekata i programa, među kojima je župan Flego izdvojio gradnju nove Opće bolnice u Puli, završetak izgradnje ŽCGO Kaštijun, raspisivanje natječaja za izgradnju 4 novih škola po modelu JPP, izgradnje studenskog kampusa i menze u Puli, nastavak plinofikacije Istre, ulaganja u cestogradnju, izgradnju sustava za navodnjavanje „Valtura“  i zaštitu istarskih proizvoda.

„Posebno bih izdvojio uvođenje Zavičajne nastave u vrtiće, projekt financijski ne velik, ali meni osobno važan i u kojeg se uključio veliki broj općina i gradova“, dodao je istarski župan.

„Politika je mjerljiv posao, a iz našeg proračuna vidljivo je da je on itekako razvojan“, rekao je župan Flego izrazivši zadovoljstvo što se u 2014. godini izdvojilo 19% za razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede, 28% za obrazovanje te 22% za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Na samome kraju pohvalio je suradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti koja se odvijala na svakodnevnoj razini te partnerski odnos s privatnim sektorom s kojim se zajednički radilo na mnogim projektima od velikog značaja za Istru.