07.12.16. u 13:42

25. obljetnica osnutka Talijanske Unije

Zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko danas, u Rimu, sudjeluje na svečanosti obilježavanja 25. godina Talijanske Unije i 20. godina od potpisivanja Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina. Radi se o dvije značajne obljetnice, posebice u kontekstu talijanske manjinske zajednice prisutne u Istri, ali i cijeloj Hrvatskoj. Upravo zahvaljujući intenzivnom radu Talijanske Unije u Hrvatskoj, proteklih je 25 godina uspostavljana uspješna suradnja i prijateljstvo dvaju naroda. Kako je naglašeno tijekom svečanosti, Unija je putem institucija kao što su škole, kulturna društva i nacionalne zajednice, značajno doprinijela obogaćivanju pluralizma i interkulturalnog dijaloga u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji.

Zamjenica župana izrazila je veliko zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti kazavši kako je upravo Istra nadaleko poznata po baštinjenju multikulturalnosti i dostignutoj visokoj razini poštivanja manjinskih prava. Zamjenica Rajko je, ujedno, posjetila kako je Istarska županija prva u Hrvatskoj ugradila u svoj Statut dvojezičnost - hrvatski i talijanski jezik su u ravnopravnoj službenoj uporabi u radu županijskih tijela u samoupravnom djelokrugu. Također, Županija je i jedina koja je usvojila Deklaraciju o zaštiti programskih struktura talijanskih srednjih škola u Istri.

Talijanska Unija osnovana je 16. lipja 1991. godine, u Rijeci, dok je Ugovor između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina potpisan 5. studenog 1996. godine, u Zagrebu.