25.02.05. u 14:36

?upan Jakovčić predstavio predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu projekt Jadranske euroregije

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader primili su danas u Zagrebu istarskog župana Ivana Jakovčića, koji im je kao predsjedatelj privremenog Jadranskog vijeća predstavio projekt Jadranske euroregije.

Na odvojenim sastancima, u radu kojih su, uz istarskog župana, sudjelovali Giovanni Di Stazi, predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Angelo Michele Iorio, predsjednik talijanske regije Molise, istaknut je još jednom značaj što ga za uspostavljanje različitih oblika prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje ima protokol o osnivanju Jadranske euroregije, kojega su potpisali, 9. studenoga prošle godine, u Tremoliju ( regija Molise).

Predsjednik Mesić i premijer Sanader podržali su projekt Jadranske euregije, i pritom istaknuli kako će takav oblik regionalnog udruživanja pridonijeti europskoj integraciji te jačanju suradnje između lokalnih i regionalnih vlasti jadranskog bazena. Jadranska će regija, kao most suradnje u središnjoj i jugoistočnoj Europi, jamčiti stabilan razvoj, a Jadran će, kao more mira, integrirati pripadajuće mu regije u jedinstvenu zemljopisnu cjelinu, na putu ka Europskoj uniji.