26.09.11. u 10:29

CERTIFIKACIJA REGIJA ZA ULAGANJA – ICPR

Danas je u Zagrebu održana završna svečanost IPA projekta “Razvoj investicijskog okruženja” u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Delegacije Europske unije u RH. Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za investicije, Domagoj Milošević, šef Delegacije Europske unije u RH, Nj. E. Paul Vandoren, visoki predstavnici veleposlanstava i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, župani, predstavnici županija i ostalih institucija na županijskoj razini koje su sudjelovale u Projektu.

Na svečanosti u Zagrebu, Alen Damijanić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo preuzeo je u ime Istarske županije certifikat uspješnosti. Pored Istarske županije, u projektu su iz Istre još sudjelovali Istarska razvojna agencija d.o.o., HGK – Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Pula.

U Projekt je bilo uključeno 20 županija, s više od 230 predstavnika institucija na županijskoj razini, koji su aktivno sudjelovali u projektu i značajno unaprijedili svoja znanja i vještine u području privlačenja ulaganja. Njima su na završnoj svečanosti uručeni certifikati za uspješno završen rad na Projektu.

Ovim Projektom županijski timovi su razvili standarde najboljih praksi pružanja usluga ulagačima. To obuhvaća standarde za prikupljanje, usklađivanje i pružanje informacija ulagačima, dostupnost i uređenost ulagačkih lokacija te definiranje prioritetnih sektora i donošenje marketinške strategije županija za privlačenje izravnih ulaganja.

Kroz 20 mjeseci trajanja Projekta, članovi županijskih timova su u suradnji s timom od 35 međunarodnih i lokalnih stručnjaka, uspješno pripremili svu potrebnu dokumentaciju kako bi zadovoljili tražene standarde. Također, održano je 57 seminara i radionica s ciljem prijenosa potrebnih znanja i vještina.

EU projekt “Razvoj investicijskog okruženja” realiziran je korištenjem pretpristupne pomoći IPA komponente III C, i  nastavak je dvije prethodne faze Programa certificiranja regija za ulaganja. Projekt pruža smjernice za strateški razvoj te obuku 20 hrvatskih županija i osoblja zaduženog za promicanje ulaganja u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), kako bi im se pomoglo da se na odgovarajući način pripreme za daljnje proaktivno privlačenje inozemnih izravnih ulaganja (FDI) u Hrvatsku.

Ovaj je  projekt jedan od najvrjednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji je proveden u Republici Hrvatskoj, jer mu je cilj promoviranje Hrvatske kao atraktivne lokacije za inozemna izravna ulaganja. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto.