15.12.11. u 14:24

Firenca: Istarska županija dobrodošla u NECSTouR - Mrežu europskih regija za konkurentni i održivi turizam

Istarska je županija prva hrvatska županija i prva iz zemalja izvan EU,  kojoj su dobrodošlicu u  NECSTouR -  Mrežu europskih regija za konkurentni i održivi turizam, zaželjeli  sudionici konferencije te asocijacije, održane 14. prosinca u talijanskoj Firenci. Na inicijativu Ureda Istarske Županije u Bruxellesu, zahtjev za punopravno članstvo podnio je  županijski pročelnik za turizam Branko Curić, koji je predstavio Istarsku županiju, s posebnim osvrtom na njezine gospodarske mogućnosti, u čemu  turizam ima značajno mjesto.

Otvarajući Konferenciju, pročelnica za  turizam, gospodarstvo i kulturu Regije Veneto gospođa  Cristina Scaletti, govorila je o značaju NECSTouR –a, koji pridonosi  poboljšanju konkurentnosti i održivosti turizma u europskim turističkim regijama.

NECSTouR je osnovan na temelju komunikacije Europske Komisije koja je objavljenja 2007. godine pod nazivom "Agenda za razvoj konkurentnog i održivog turizma", a osnovana je kao neprofitna udruga 2009. godine s usvajanjem Lisabonskog sporazuma. Osnivači si bile tri jake europske regije – Toscana, Provance i Catalunya.

Sudjelujući u radu konferencije, koordinatorica mreže NECSTouR-a  Alice Jude, izrazila je interes za Istru zbog velikog potencijala i mnogobrojnih planiranih investicija i implementiranih projekata u području turizma i održivog razvoja. Istarska bi županija kao punopravna članica mreže mogla utjecati na europske turističke politike, biti dio međunarodne mreže stručnjaka, imati izravan pristup informacijama i kontaktima u sektoru održivog turizma, promicati regionalne turističke politike unutar mreže stručnjaka te prema europskoj i međunarodnoj publici kao i pronalaženje kvalitetnih partnera za projekte u ovoj oblasti.

Primanje u  društvo europskih regija za konkurentni i održivi turizam dat će daljnji poticaj razvoju te djelatnosti u Istri.  NECSTouR je asocijacija koja ima članice iz 14 europskih zemalja,  i na regionalnoj razini promiče interese turizma,  te  u tom segmentu omogućuje razmjenu iskustava, povećanje znanja i porast osvješčivanja konkurentnog i održivog turizma na europskoj razini. Uz jačanje i promicanje koordinacije među europskim regijama na području turizma, ima značajnu  ulogu regionalnih vlasti u budućoj europskoj turističkoj politici.Istarski turizam imat će tako više šanse da se  nametne na izbirljivom europskom tržištu, i da u konkurenciji  jačih turističkih regija  gradi  svoju prepoznatljivost.