03.02.14. u 13:41

Župan Flego: 2016. godine Istra dobiva četiri nove škole po europskim standardima

„Danas smo otvorili povijesnu stranicu na području obrazovanja u Istarskoj županiji. Gradnjom četiriju novih škola po principu javno-privatnog partnerstva profitirat će ne samo učitelji, učenici i njihovi roditelji, već i šira zajednica. Od 01. rujna 2016. godine učenici će krenuti u nove škole izgrađene po europskim standardima“, rekao je istarski župan Valter Flego na današnjem potpisivanju „Sporazuma o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva Istarska županija i Grad Poreč - škole“ i „Sporazuma o osnivanju prava građenja u svrhu realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva „Istarska županija i Grad Poreč - škole“.

Sporazume su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisali ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH Željko Jovanović, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, gradonačelnik Buja Edi Andreašić, predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak, ravnateljica OŠ Mate Balota Buje Rosana Jović i ravnateljica Medicinske škole Pula Gordana Ćoso.

Vrijednost projekta iznosi 164 milijuna kuna, a nove škole izgradit će se u Bujama, Puli te dvije u Poreču. Ministar Jovanović složio se da se radi o povijesnoj prilici koja će učiniti obrazovanje dostupno svima po jednakim uvjetima.

„Vlada je svojom odlukom omogućila javno-privatno partnerstvo, koje se pokazalo 13,5% povoljnijim od ostalih modela te je osigurala 55% sredstava, a sada je potez na gradovima i županijama. Župan Flego i prisutni gradonačelnici pokazali su da im je obrazovanje na prvom mjestu što će dugoročno osigurati bolje uvjete života u Istri, a znamo da ona već ima standard kojem mnogi u državi teže“, zaključio je ministar Jovanović.