01.04.14. u 11:17

Župan Flego sa suradnicima posjetio Općinu Sveti Lovreč

Istarski župan Valter Flego boravio je u Općini Sveti Lovreč, gdje se sastao s načelnikom Markom Ljubešićem i njegovim suradnicima. Radnom sastanku prisustvovali su i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić, te pročelnik Upravnog odjela za decentralizaciju, lokalnu područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Marin Grgeta.

Prigodom  predstavljanja razvojnih projekata, načelnik je  Ljubešić izdvojio  koncesiju koju tvrtka Vijadukt ima na eksploatacijskom polju u selu Lakovići. Naime, Općina i mještani sela Lakovići i Heraki žele da se kamenolom zatvori, jer je njegova šteta višestruka.  U  blizini je izgrađeno tridesetak luksuznih vila, zahvaljujući kojima se Sv. Lovreč turistički razvija. Ponovno stavljanje u funkciju kamenoloma, mjesto bi pretvorilo u veliko gradilište, bučno i prašnjavo. Načelnik Ljubešić je, stoga, zatražio podršku župana Flega da se kroz prostorni plan Istarske županije  kamenolom izbaci s tog područja. Župan Flego je naglasio kako je nužno zajednički nastupiti prema nadležnom ministarstvu, odnosno načelniku Uprave za rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

„Trebamo ukazati kako je Općina Sv. Lovreč odabrala drukčiji model razvoja - onaj turistički i poljoprivredni, što je nespojivo s ponovnom aktivacijom  kamenoloma Lakovići“, rekao je istarski župan, dodajući kako u tome neće izostati podrška Istarske županije. 

Na sastanku je bilo  govora i o infrastrukturnim projektima Općine, prvenstveno o izgradnji kanalizacijskog sustava. Općini Sveti Lovreč, prošle su godine, odobrena bespovratna sredstva iz IPARD programa za financiranje nastavaka izgradnje kanalizacijske mreže u vrijednosti od 4,9 milijuna kuna. Također, objasnio je načelnik, Općina je uvrštena u plan Istarskog vodovoda za 2014. Godinu, prema kojemu će se ići u promjenu vodne infrastrukture u dužini od 2,6 km. Radovi će započeti  već ovoga mjeseca, a radi se o investiciji vrijednoj 7 milijuna kuna.

Jedan od prijedloga Općine je da Županija izradi strategiju financiranja općina u unutrašnjosti Istre, s kojim bi potom nastupila prema nadležnom ministarstvu. Župan Flego drži kako je po tom pitanju, ključna upravo decentralizacija, a općine i gradovi trebali bi biti generatori razvoja, imati veće ovlasti i financijska sredstva.