28.01.15. u 11:27

Prvi ‘Susret ljudskih prava’ okupio 4 tisuće mladih iz cijele Istre

Četiri tisuće učenika i profesora pulskih srednjih škola te njihovih kolega iz Toskane i Donje Normandije sudjelovalo je jučer,  u Domu sportova Mate Parlov, na međunarodnoj manifestaciji "Susret ljudskih prava" koja se održava u sklopu europskog projekta "Do the right(s) thing!". Bila je to prva ovakva manifestacija organizirana u Puli, a tema susreta bila je pravo na mir za održivi planet s naglaskom na održivost hrane i održivost okoliša.

Okupljenima se na samome početku obratio istarski župan Valter Flego zahvalivši mladima što su se okupili s ciljem izgradnje jedne još bolje Istre.

„Vjerujem da ovakvi susreti sigurno mogu doprinijeti našem boljitku i svijetu u kojemu živimo“, kazao je župan Flego dodajući kako ne smijemo dopustiti da današnja kriza preraste u krizu morala.

O glavnim temama Susreta učenike su upoznali i relevantni predavači, znanstvenici i medijske sličnosti: Korado Korlević, David Skoko, Nenad Kuftić, Irena Vukmanov Širokov te Bruno Kostelić.

Puljanima i njihovim gostima kroz dva videa se predstavila međunarodna nevladina organizacija Oxfam koja je pokazala što se krije iza rada multinacionalnih tvrtki, posebice radi proizvodnje velikih količina šećera, zbog čega se svakodnevno nanosi nepravda mnogim ljudima u svijetu i ogromne štete okolišu.

Cijela manifestacija popunjena je edukativnim i zabavnim programom pa su predstavljena videa učenika srednjih škola iz Italije ISIS Ceccherelli Piombino i Liceo Artistico Virgilio, bila su tu i videa koji su napravili učenici 1.D razreda pulske Gimnazije i video koji su napravili učenici Talijanske Srednje škole Dante Alighieri Plesne vještine pokazali su članovi i članice AB Originala i Cool Stepa, a nastupili su i grupa Barbari, školski zbor Gimnazije Pula, Školski Band Rovinj te Zbor Zaro koji su izveli "Odu radosti", a sve je završilo pjevanjem svih prisutnih Lennonove pjesme "Give peace a chance".

Projekt „Do the Right(s) Thing“ financiran je iz EuropeAid programa u trajanju od tri godine, od 2014. do 2017. a cilj mu je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata. Glavni partner na projektu je talijanska regija Toskana, a ostali partneri uz Istarsku županiju su francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i International Human Rights Institute for Peace iz Francuske.