27.05.15. u 15:56

Potpisano Pismo namjere o izgradnji hospicija u Puli

U sjedištu Istarske županije u Puli, danas je održano potpisivanje Pisma namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta osnivanja ustanove za palijativnu skrb. Pismo namjere potpisali su istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić te porečko-pulski biskup mons.dr. Dražen Kutleša, s ciljem buduće izgradnje hospicija za palijativnu skrb.

Tom prilikom župan Flego zahvalio se na dosadašnjoj suradnji Porečko-pulskoj biskupiji i Gradu Puli te svima koji nastoje činiti dobro teško oboljelim pacijentima. Naglasio je i kako su do sada već učinjeni mnogi koraci u olakšavanju života palijativnim bolesnicima, a danas je napravljen još veći iskorak u unapređenju sustava palijativne skrbi u Istri.

„Ovo je samo uvod u podizanju nivoa takve skrbi i siguran sam da ćemo brzo realizirati konkretne događaje na terenu“, istaknuo je župan Flego, dodavši kako se trenutno radi na izrađivanju idejnog projekta izgradnje hospicija za palijativnu skrb u Puli. Monsinjor Kutleša izjavio je kako je potaknut pričom iz Svetog pisma o dobrom Samaritancu, htio da se i biskupija uključi u misiju pružanja skrbi najtežim bolesnicima. 

 „Svi smo pozvani da učinimo nešto konkretno za konkretne ljude“, dodao je naglasivši kako će hospicij biti otvoren za pacijente svih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Posebno se zahvalio Istarskoj županiji i marljivim volonterima na doprinosu koji daju već godinama.

Pulski gradonačelnik Miletić istaknuo je kako će Grad Pula zajedno sa Županijom i Biskupijom učiniti sve što je moguće kako bi se ovaj projekt realizirao već do početka 2017. godine. Naglasio je kako je u Istri vidljiva posebna snaga zajedništva i djelovanja, što je i dovelo do želje da se pacijentima osigura skrb u prostoru s adekvatnim uvjetima. 

Voditeljica palijativne skrbi u Istarskoj županiji dr. Julijana Franinović Marković izrazila je veliko zadovoljstvo što će, nakon osnivanja te djelatnosti u Županiji, potpisivanje Pisma namjere udariti temelje izgradnji hospicija. Rekla je i kako će se hospicij sastojati od stacionarnog smještaja koji bi trebao prihvatiti 300-tinjak pacijenata godišnje, te edukacijskog centra koji će objediniti volontere i profesionalce.

„Palijativna skrb nije samo zadaća Županije ili Crkve, to je pomoć potrebitima koja ostavlja prostora za djelovanje svakoga od nas“, zaključila je dr. Franinović Marković.

Početak palijativne skrbi u Istarskoj županiji započinje još prije 10 godina kroz djelovanje Lige za borbu protiv raka koja je tada kroz volontiranje pružala medicinsku i psiho-socijalnu pomoć onkološkim pacijentima i njihovim obiteljima.

Takvo djelovanje se nastavilo i dalje kada se ulaganjem velikih napora pri Istarskoj županiji osnovala djelatnost za palijativnu skrb. Kroz jedan profesionalni i visoko organizirani sustav pruža se zaštita pacijentima u obliku specijalističke, psihološke i socijalne podrške. Do sada je disciplinarni, specijalistički i mobilni tim obavio 1668 kućnih posjeta bolesnicima, čime je postavljen presedan takvog načina skrbi u Hrvatskoj.

Upravo istarski model palijativne skrbi prepoznat je kao jedinstven i najkvalitetniji u RH.