29.05.15. u 10:18

Buzetski mališani učili o zaštiti vode na kršu

 Znanstveno – edukativni centar Speleo kuća u Vodicama (Općina Lanišće) ovog je tjedna okupio polaznike Dječjeg vrtića Grdelin i učenike Osnovne škole Vazmoslav Gržalja te njihove odgojitelje i učitelje na edukativnim radionicama o zaštiti vode na kršu.

Radionice je organizirao Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije u okviru europskog projekta Život – Voda (Živo!). Za 50 – ak sudionika provedene su četiri radionice osmišljene na principu iskustvenog učenja, u cilju boljeg upoznavanja krških obilježja i fenomena te podizanja svijesti o važnosti zaštite krša za kvalitetu pitkih voda.

U utorak 26.05.2015. su radionicama prisustvovali predškolski uzrasti te treći i četvrti razredi područnih škola Livade, Vrh, Roč i Lanišće, koji su pomoću demonstracijskih pokusa i vježbi na maketi krškog vodonosnika naučili kako nastaju krški fenomeni, koji je utjecaj kiselih kiša na okoliš, kako onečišćenje dospijeva u podzemne vode i ugrožava pitke vode, a time i razne biljne i životinjske vrste te čovjeka. U srijedu su iste radionice prošli i njihovi odgojitelji, odnosno učitelji u cilju osposobljavanja za samostalnu provedbu sličnih sadržaja u budućnosti. Za sudionike ovih radionica oba dana organizirana je edukativna šetnja u prirodi uz stručno vodstvo djelatnika JU Natura Histrica.

Projekt ŽIVO! provodi se uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija–Hrvatska 2007-2013. Projekt adresira strateške ciljeve Europske unije vezane uz održivi razvoj i zaštitu okoliša poput očuvanja bioraznolikosti, kvalitetnijeg gospodarenja otpadom i vodom, zaštite prirodnih bogatstava pograničnog područja te razvoja svijesti o potrebi zaštite okoliša. Opći cilj projekta je očuvanje krškog vodonosnika i prirodnih resursa voda na pograničnom području između Hrvatske i Slovenije.