29.05.15. u 15:51

Ministar Hajdaš Dončić u radnom posjetu Istarskoj županiji

 U sklopu radnog posjeta Istarskoj županiji, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić boravio je danas u Poreču gdje je uz istarskog župana Valtera Flega, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i gradonačelnika Poreča Edija Štifanića potpisao dva Ugovora o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava Pule i Poreča.

Lučka uprava Pula se još u 2010. godini odlučila za gradnju/sanaciju operativne obale u ukupnoj duljini od 196,4 metara vlastitim sredstvima te sredstvima Ministarstva. Do danas je izgrađeno 60 metara obale i uloženo 5,3 milijuna kuna. U ovoj godini sanirat će se dodatnih 30 metara i omogućiti prihvat sedam novih brodova.
Projekt je vrijedan 19,6 milijuna kuna i, prema riječima župana Flega, od iznimnog značaja kako za grad Pulu, tako i za cijelu Istru budući se tu planira razvoj linijskog putničkog prometa.

Potpisanim Ugovorom o sufinanciranju projekta „Rekonstrukcija - dogradnja lukobrana između hridi Sarafel i kopna u Poreču“ zaštiti će se područje unutar luke i osigurat sigurnost plovilima na lokalnim i međunarodnim linijama, kao i zaštititi ribarske infrastrukture i iskrcajnog mjesta za ribare. Gradnja lukobrana predviđena je u nastavku postojećeg, u duljini od 70 metara, s predviđenom zaštitnom školjerom. Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 4.600.805,23 kuna.
Nakon potpisivanja, ministar je s istarskim županom Valterom Flegom i članom Uprave Hrvatskih cesta Nenadom Maljkovićem obišao radove na državnoj cesti D 201 na dionici Buzet - GP Požane. U okviru radova na obnovi dionice ukupne dužine 6,9 km izgrađena su dva nova kružna raskrižja, izvedeni radovi na zaštiti postojeće, izgradnji nove komunalne infrastrukture te zatvorenog sustava oborinske odvodnje.

„Obnoviti cestu od Ipsilona do ulaska u Sloveniju bio je naš prioritet. Ostala je još jedna dionica od Ročkog polja do Lupoglava koja bi trebala biti odrađena na jesen u dužini od 2 km“, kazao je župan Flego dodajući kako će onda nedostajati još 4 km spoja Lupoglava prema Ročkome Polju. Potom, rekao je župan, važan je kvalitetan spoj na Sloveniju oko čega su već vođeni i razgovori sa slovenskim ministrom prometa. Konkretnije investicije sa slovenske strane, župan Flego očekuje nakon ulaska Hrvatske u Schengensku zonu.
 Župan Flego sudjelovao je danas na sastanku župana Jadranske Hrvatske, u Pazinu, na kojoj je ministar Hajdaš Dončić predstavio Nacrt prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Riječ je o prvim konzultacijama na temu najnovijeg Nacrta prijedloga zakona, kojeg Ministarstvo planira uputiti u Vladinu proceduru. Prvo čitanje očekuje se do 15. srpnja, drugo u rujnu, a plan je da se Zakon donese do nove godine.
Župan Flego izrazio je zadovoljstvo što je puno primjedbi, upućenih lani od strane Istarske županije i istarskih priobalnih gradova, uvaženo. Kako je kazao župan, uskoro će uslijediti javna rasprava u koju će se Istarska županija i gradovi, također, uključiti.
“Detaljno ćemo proučiti prijedlog Zakona, razgovarati s gradovima te se očitovati“, zaključio je istarski župan Valter Flego.