28.09.15. u 10:04

Župan Flego: Pazinskim odlukama Istra se opredijelila za regiju ravnopravnih, slobodnih i uspješnih građana!

U okviru Rujanskih svečanosti, u petak, 25. rujna, u pazinskom Spomen domu, svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije obilježeni su Dan Istarske županije i 72. obljetnica donošenja Pazinskih odluka.

Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru u Pazinu su 25. i 26. rujna 1943. godine potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom. U spomen na te događaje Skupština Istarske županije 2002. godine donijela je statutarnu odluku da se 25. rujna proglasi Danom Županije.

Na samom otvaranju svečane sjednice, potpredsjednica Županijske skupštine Tamara Brussich rekla je kako su Pazinske rujanske odluke bile jasan pokazatelj da se Istra opredijelila za demokraciju, antifašizam, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, suživot, multietičnost i multikulturalnost te poštivanje različitosti.

„To su generacijama naše bogatstvo i vrijednosti kojima se ponosimo, a visoko na ljestvici vrijednosti je Narodnooslobodilačka borba čije su vrijednosti duboko utkane u istarski narod“, naglasila je Brussich dodavši kako "mi znamo ča nan triba, ki smo ča smo i kamo gremo. Znali smo to '43., '90., a znamo i danas“.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je da se prije 72 godine odvio najvažniji događaj u istarskoj povijesti.

"Bez Pazinskih odluka danas ne bismo imali našu Istru", rekao je župan Flego i dodao kako je tih davnih dana odabran put kojim Istrani i Istra žele poći, opredjeljujući se za Istru slobodnih, ravnopravnih i uspješnih građana.

U nastavku istarski župan govorio je o brojnim projektima koji su realizirani u protekloj godini, posebno izdvojivši početak gradnje nove Opće bolnice i studentskog doma i menze u Puli, odlagalište otpada Kaštijun, sustav navodnjavanja u Valturi te pohvalivši rekordnu turističku sezonu i smanjenje stope nezaposlenosti.

„No, usprkos zavidnim brojkama još uvijek nemamo prometnu infrastrukturu koja prati takav razvoj. Zbog toga se snažno zalažemo za dovršetak Ipsilona i drugu cijev tunela“, pritom je naglasio župan Flego.

Župan Flego se posebice osvrnuo na preveliku centraliziranost države izdvojivši vojne zone koje se zbog sporosti administracije ne mogu iskoristiti za druge namjene i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuvši kako se to treba promijeniti, a obaveze i odgovornosti spustiti na niže razine.

"Iskreno vjerujem da je decentralizacija put kojim Hrvatska treba krenuti, i da je to najučinkovitija formula za rješenje gospodarskih problema s kojima se Hrvatska susreće. Drago mi je da u svojim govorima decentralizaciju Hrvatske spominju premijer i predsjednica Hrvatske", poručio je župan Flego.

Svečanoj sjednici su, uz županijske vijećnike i brojne antifašiste iz raznih krajeva Istre, Primorsko goranske županije i Like, nazočili brojni visoki uzvanici poput hrvatskog premijera Zorana Milanovića, počasnog građanina Istre Stjepana Mesića, istarskog europarlamentarca Ivana Jakovčića, zamjenika ministra turizma Daglasa Korace, predsjednika Udruge antifašista Hrvatske Franje Habulina, predsjednika Skupštine Primorsko-goranske županije Erika Fabijanića, zastupnika u hrvatskom Saboru, predstavnika jedinica lokalne samouprave i mnogi drugi.

U svom pozdravnom govoru predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović istaknuo je kako su na svojem putu istarski partizani ostvarili cilj Pazinskih odluka, što je bio put uspjeha i sreće.

Predsjednik RH po prestanku obnašanju dužnosti i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić izrazio je zadovoljstvo što se u ovakvim prigodama ne zaboravlja one koji su u teškim trenucima ponijeli zastavu borbe za slobodu u Drugom svjetskom ratu, dodavši kako bi volio da je tako u cijeloj Hrvatskoj te da se povijest ne zaboravlja i ne falsificira.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca predstavnika Istarske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije, Grada Pazina i predsjednika Vlade RH na središnjem spomeniku u parku narodnog ustanka, uz pratnju Limene glazbe Grada Pazina.