25.11.15. u 15:34

Župan Flego na sjednici Vijeća Alpe-Jadrana

Istarski župan Valter Flego danas je sudjelovao u radu redovne sjednice Vijeća Alpe-Jadrana, održanoj u Klagenfurtu (Austrija). Vijeće je između ostalog raspravljalo o dosadašnjem radu i financijskom izvješću, ali i o narednim dvjema godinama za koje je usvojen i zajednički proračun. Također, usvojen je i dorađeni Pravilnik o radu Saveza Alpe-Jadran, te u kontekstu najnovijih događaja, zajednička izjava kojom članice osuđuju terorističke napade u Parizu te pozivaju na mir i solidarnost u Europi.

Na sastanku Vijeće je donijelo i Deklaraciju „Uspješno svladavanje izazova demografskih promjena u ruralnim područjima na prostoru Saveza Alpe-Jadran“, budući da najveći dio teritorija dvanaest redovnih članova Saveza otpada na ruralna područja koja su sve više pogođena sličnim poteškoćama - starenjem stanovništva i iseljavanjem mladih i kvalificiranih ljudi, što znatno utječe na sposobnost djelovanja i funkcionalnost regionalnih inovacijskih sustava, kao i širenje jaza između ruralnih i urbanih područja. Kako bi se uhvatili ukoštac s tim izazovima, članovi Vijeća su se Deklaracijom obvezali na jačanje položaja ruralnih područja u Europskoj uniji te maksimalno iskorištavanje odgovarajućih europskih programa financiranja u cilju stvaranja povoljnog okruženja u ruralnim područjima te razvijanja inovativnih i održivih projekata.

Komentirajući današnju sjednicu, istarski župan Valter Flego ocijenio je Vijeće Alpe-Jadrana kao značajnu kariku za regije članice, koje dijele zajedničku prošlost, a promišljaju i zajedničku budućnost.

„Savez Alpe-Jadran omogućuje nam prekograničnu suradnju s nama bliskim i prijateljskim regijama, posebice na područjima održivog razvoja, turizma, znanosti i obrazovanja“, naglasio je župan Flego posebno istaknuvši važnost usvojene Deklaracije o ruralnom razvoju, koja će doprinijeti ravnomjernom razvoju svih članica.

Na samome kraju sjednice, jednoglasnom odlukom svih članova za predsjedatelja Vijeća za 2016. i 2017. godinu, ponovno je izabran predsjednik Vlade pokrajine Koruške dr. Peter Kaiser.

Savez Alpe-Jadran osnovan je krajem 2013. godine u Klagenfurtu, kao nasljednik Radne zajednice Alpe-Jadran. Uz Istarsku županiju, koja je ujedno i jedan od osnivačica Saveza Alpe-Jadran, članovi organizacije su pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće iz Austrije, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska te Virovitičko-podravska županija iz Hrvatske, Zajednica Općina Slovenije i mađarska županija Vas.

Savez Alpe-Jadran je mreža za poticanje međuregionalne suradnje na teritoriju Alpe-Jadrana, s naglaskom na područja: poljoprivreda i zavičajna baština; kultura; prevencija katastrofa; gospodarstvo; energija i okoliš; jednake mogućnosti; Europa; zdravstvena zaštita; visoko obrazovanje; inkluzija; mobilnost; sport i turizam. Sjedište mreže je u Klagenfurtu pri Uredu Koruške pokrajinske vlade. Mreža svim zainteresiranim dionicima stoji na raspolaganju za olakšanje suradnje u okviru projekata i iskorištavanje odgovarajućih EU programa, ali i za suradnju na već dokazanima projektima, sufinanciranima iz zajedničkoga proračuna.