29.04.16. u 13:51

Župan Flego: Napušteno državno zemljište i vojnu imovinu staviti u funkciju gospodarskog razvoja

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija u čijem radu sudjeluje istarski župan i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Valter Flego, održao je, danas u Zadru, svoju 42. sjednicu.

Jedna od glavnih tema sjednice bila je upravljanje državnim zemljištem, u čijoj je raspravi sudjelovao i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban. Župan Flego je naglasio kako je nužno izraditi novi prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

„Naš jedini interes su radna mjesta i zato se od samog početka zalažem da se napušteno državno zemljište i vojna imovina čim prije stave u funkciju gospodarskog razvoja“, istaknuo je župan Flego koji smatra da pri izradi novog prijedloga Zakona trebaju biti maksimalno uključeni predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji su najbolje upoznati sa stanjem i potrebama na svome području. Po tom je pitanju donesen i jednoglasan zaključak Hrvatske zajednice županija o potrebi donošenja novog prijedloga Zakona, dok je predstojnik Boban obećao da će se zauzeti da se čim prije krene u njegovu izradu.

Na prijedlog župana Flega, na dnevnom redu sjednice bila je rasprava o ulozi Hrvatske zajednice županija u reformi lokalne i područne (regionalne) samouprave. Naime, Izvršni odbor HZŽ-a raspravljao je o nizu djelatnosti koje bi županije mogle brže i efikasnije upravljati od same države. Međutim, složni su kako spuštanje ovlasti na niže razine treba biti praćeno i spuštanjem financijskih sredstava za njihovo kvalitetno obavljanje.

Župan Flego je, pritom, napomenuo kako je Istarska županija do sada pokazala da u dodijeljenim nadležnostima može brže, bolje i efikasnije upravljati od države, neovisno da li se radi o izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola ili vatrogastvu.

„Tražimo da funkcionalnu decentralizaciju prati i ona fiskalna kako nam se ne bi dogodilo isti scenariji kao i s legalizacijom bespravno sagrađenih objekata. U rješavanu predmeta legalizacije pokazali smo se daleko uspješnijima od države, ali nam ta ista država nije dodijelila i financijska sredstva za zaposlenike koji rade na tim poslovima“, rekao je župan Flego.

Na Sjednici je dogovoreno da će se Hrvatska zajednica županija biti pokroviteljem svečane dodjele Oskara znanja najboljim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju. Također, HZŽ uključit će se u projekt obnove Vodotornja u Vukovaru s 200 tisuća kuna.

Članovi Izvršnog odbora nakon sjednice su posjetili akciju Zaklade Ana Rukavina kojoj je Hrvatska zajednica županija suorganizator.