02.05.16. u 14:17

Vatrogasni sustav u Istri spreman za sezonu

Povodom obilježavanja Sv. Florijana - Međunarodnog dana vatrogasaca, danas je održan prijem Istarske županije i Grada Pule za predstavnike Vatrogasne zajednice Istarske županije.

Čestitavši vatrogascima njihov dan, prisutnima su se obratili domaćini, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Župan Flego je naglasio kako je vatrogastvo u Istri dobar primjer uspješne decentralizacije ovlasti te da sustav već 17 godina odlično funkcionira.

„Iznimno je značenje ove djelatnosti i uloge vatrogasaca u sustavu zaštite i spašavanja, posebice za vrijeme trajanja turističke sezone. Sigurnost građana, a i brojnih turista koji nas svake sezone posjećuju, veoma je bitna, a upravo zahvaljujući našim vatrogascima svi se oni mogu osjećati sigurno“, rekao je istarski župan i dodao:

„Istarska županija ima odličnu suradnju s Vatrogasnom zajednicom čime potvrđujemo da je zajedništvo najefikasnija brana u obrani ljudskih života i materijalnih dobara“.

Gradonačelnik Miletić je, pak, naglasio, kako je pitanje osjećaja sigurnosti subjektivno te kako građani i gosti nemaju razloga za brigu.

„U ovih deset godina mog rada u Puli i sam sam se uvjerio u više navrata u vaše znanje. Uvijek ste prvi kad treba djelovati i pomagati, zato vam povodom vašeg dana želim što manje posla“, poručio je pulski gradonačelnik.

Na samome kraju, obratio se i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac koji se zahvalio Županiji i svim istarskim gradovima i općinama na dugogodišnjoj podršci i pomoći oko razvoja sustava vatrogastva. Osvrnuvši se na proteklu godinu, Kozlevac je napomenuo kako su bile 2562 intervencije širokog spektra, a od čega 872 požara.

Za ovu sezonu spremno je preko 1300 ljudi, od čega 1101 dobrovoljaca, 226 profesionalnih vatrogasaca i 21 sezonac.

„Spremni smo za nadolazeću turističku sezone i na svaki mogući problem imat ćemo odgovor“, zaključio je zapovjednik.