26.01.17. u 15:09

Obilježena 70. obljetnica djelovanja Zajednice tehničke kulture u Istri

Danas je Zajednica tehničke kulture Istarske županije obilježila 70. obljetnicu djelovanja ove ustanove, u svojim prostorima, u Puli. Svečanost su svojom nazočnošću upriličili istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, Član Upravnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Uroda te brojni drugi gosti.

U svojem obraćanju, župan Flego, koji i sam dolazi iz tehničke struke, istaknuo je kako su od osnutka Zajednice pa do danas, svijet obilježile brojne promjene, no, one najbrže i najveće nastale su upravo na području tehnike i tehnologije i tako obilježile naše društvo u cjelini.

„Zato Zajednica kroz svoje aktivnosti predstavlja glavni temelj brige za ovu izrazito važnu djelatnost i njezin razvoj. Već desetljećima nastoji popularizirati tehničku kulturu, pogotovo kod djece i mladih, na čemu joj moramo biti silno zahvalni“, izjavio je istarski župan dodavši kako Istarsku županiju karakterizira čak 24 posto udjela prerađivačke industrije u ukupnom gospodarstvu Istre. Prema riječima župana Flega, dokaz je to kako je obrazovanje na području tehnike ujedno i školovanje za budućnost te nastavak dobrih rezultata koje Istra ostvaruje u ovoj djelatnosti.

Za svoj su doprinos razvoju tehničke kulture u Istri i Puli Povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture, kao i pulske i istarske Zajednice dobili brojni zaslužni pojedinci, udruge i institucije.

Zajednica tehničke kulture Pula temelji svoj povijesni slijed na Oblasnoj komisiji „Tehnika i sport“ koja započinje sa radom 1947. godine koju je vodio Mikele Radolović. Zajednica tehničke kulture Istarske županije započela je s radom 16. prosinca 1994. godine. Tehnička kultura u Istri danas okuplja 55 strukovnih udruga tehničke kulture, od čega na području grada Pule djeluje 20 udruga, tri županijska strukovna saveza i dvije Zajednice.

Povodom jubilarne obljetnice, održana je i izložba izabranih fotografija "Tehnička kultura" u organizaciji Udruge Format.