16.05.17. u 12:43

Predstavljeno drugo izdanje knjige “Kiparstvo I - od 4. do 13. stoljeća”

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli, pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, kancelar Porečke i Pulske biskupije Sergije Jelinić i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo predstavili su drugo izdanje knjige “Kiparstvo I - od 4. do 13. stoljeća”.

Kako je naglasio pročelnik Torbica, knjiga „Kiparstvo I“ je, zbog iznimno velikog interesa, doživjela i svoje drugo izdanje. Autori knjige su Ivan Matejčić i Sunčica Mustač, a nakon prvobitnih 200, tiskano je dodatnih 300 primjeraka.

„Na inicijativu Ivana Matejčića prije nekoliko godina, odlučeno je da na jedan znanstveni način krenemo u katalogizaciju barem dijela onog blaga kojeg imamo kao Istarska županija i prvenstveno Porečka i Pulska biskupija. Riječ je o jedinstvenom dijelu, koji osim u Zadarskoj biskupiji, ne postoji u Hrvatskoj, kazao je Torbica dodajući kako je do sada napravljeno dvije od predviđenih sedam knjiga. Cilj je u narednih deset godina cjelokupnu ediciju predstaviti javnosti.

Kancelar Jelinić kazao je kako ga raduje jedno ovakvo izdanje umjetničke baštine istarske crkve.

„Istarska crkva je zapravo mala u svjetskim razmjerima. Međutim, kad gledamo njezinu povijest, umjetnost i bogatstvo ljudi onda je velika. Ove knjige zapravo predstavljaju tu vrijednost“, istaknuo je kancelar.

Ravnatelj Komšo zahvalio je Županiji i Biskupiji na prilici da se Arheološki muzej kao nakladnik uključi u izdavanje ove kolosalne edicije.

„Bogata građa koja je predstavljena u knjizi Kiparstvo I i Kiparstvo II na ovaj se način prezentira široj javnosti, dokumentira se, ali ujedno i štiti“, istaknuo je Komšo.

Na konferenciji je ujedno najavljeno i predstavljanje druge u nizu knjiga posvećenih umjetničkoj baštini istarskih crkava. Predstavljanje knjige „Kiparstvo II - od 14. do 18. stoljeća“, autora Ivana Matejčića, Predraga Markovića i Damira Tulića, bit će upriličeno u svečanoj dvorani Biskupije Eufrazijeve bazilike u Poreču, u četvrtak 18. svibnja 2017. godine, s početkom u 11:00 sati.

Knjiga Kiparstvo I: od 4. do 13. stoljeća – Scultura I: dal IV al XIII secolo, predstavlja prvu od sedam knjiga iz kolajne edicija pod nazivom „Umjetnička baština istarske crkve – Il patrimonio artistico della chiesa Istriana“.