28.06.17. u 12:45

Istarska županija pokreće novi program kreditiranja istarskih poduzetnika s fondom od 60 milijuna kuna

Istarska županija i ove godine nastavlja s poticanjem poduzetništva sufinanciranjem dijela kamata na kredite za nove investicije i trajna obrtna sredstva, programima koji se pokazali iznimno uspješnim proteklih godina. Danas je istarski župan Valter Flego, u sjedištu Istarske županije, u Puli, s tim ciljem potpisao Ugovor o poslovnoj suradnji s bankama IKB Umag d.d., RBA d.d., PBZ d.d. i ERSTE BANK d.d., odnosno njihovim predstavnicima, u sklopu programa kreditiranja poduzetnika „Poduzetnik Istarska županija 2017.“.

Glavni cilj ovih programa, a i svih ostalih gospodarskih mjera, kako je istaknuo istarski župan, je olakšati istarskim poduzetnicima ulaganje u vlastiti posao, jačanje njihove konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, poticanje stvaranja novih radnih mjesta, te u konačnici – povećanje kvalitete života u Istri.

Govoreći o dosad realiziranim Programima kreditiranja poduzetnika 2015. i 2016. godine, župan Flego naglasio je kako je odobreno ukupno 127 kredita u iznosu od 79,3 milijuna kuna. Podsjetio je i na brojne mjere i programe pomoći gospodarstvu, koje su rezultirale rastom broja obrta i njihovog prihoda, dvostruko većom vrijednošću izvoza u odnosu na uvoz, te su smanjena stopa nezaposlenosti i stvoreno tri tisuće novih radnih mjesta u proteklom mandatu.

U travnju ove godine je objavljen Poziv bankama za iskazivanje interesa za uključivanje u program kreditiranja „Poduzetnik Istarska županija 2017.“, slijedom čega su odabrane četiri banke koje su ponudile najpovoljnije uvjete suradnje. „Na taj način, omogućavamo našim poduzetnicima da sami odaberu banku koja im pruža najpovoljnije uvjete za kreditiranje te kako bi nastavili provoditi pozitivne ekonomske trendove“, objasnio je istarski župan naglasivši kako se radi o ukupnom kreditnom potencijalu od 60 milijuna kuna.

„Naši dobri rezultati rezultat su sinergije i suradnje javnog i privatnog gospodarstva jer samo tako možemo razvijati istarsko gospodarstvo te učiniti ga još snažnijim i konkurentnijim. Jedan od naših prioriteta svakako je privlačenje investicija, ali i mi kao Županija želimo investirati u našu domaću snagu kako bi im dali taj neophodan zamah u poslovanju“, rekao je istarski župan i dodao kako je u protekle četiri godine Županija izdvojila gotovo 5,2 milijuna kuna kroz razne mjere pomoći gospodarstvenicima, a ove godine osigurano je i više 1,17 milijuna kuna za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva.

Kako je objasnio direktor Istarske razvojne agencije, koja će operativno provoditi Program kreditiranja, radi se o već 15. kreditnoj liniji Istarske županije, a preko 45% sredstava dosad je otišlo u proizvodnju i djelatnosti vezane uz proizvodnju.

Istarska županija će u ovogodišnjem programu kreditiranja sufinancirati kamatu u iznosu od 1% za cijelo vrijeme otplate kredita. Uvjeti kreditiranja su povoljniji od uobičajenih na tržištu kapitala pa će se kamate za nove investicije kretati od 1,92%-2,30 %, a za trajna obrtna sredstva od 2,20 % do 2,80 %, ovisno o odabranoj banci. Rok otplate za gotovinske kredite iznosi 3 godine, za namjenske kredite je do 7 godina, uz odgodu plaćanja od godinu dana. Oglas za dodjelu kredita od sutra je dostupan na web stranici www.ida.hr.

 

Ugovor o poslovnoj suradnji u ime banaka potpisali su predsjednik Uprave IKB Umag d.d. Miro Dodić, regionalni direktor RBA d.d. Hrvoje Budak, direktor Centra za poslove s poduzećima PBZ d.d. Vladimir Potočki i glavni menadžer za odnose s klijentima PBZ d.d. Nikica Floreano, te iz ERSTE BANK d.d. direktori Komercijalnih centara Istra Vladimir Burić i Nataša Kličković te direktor Poduzetničkog centra Boris Mirković.