28.02.18. u 12:29

Održan prijem povodom Dana civilne zaštite

U prostorijama Komunalne palače Grada Pule, danas je održan tradicionalni prijem povodom obilježavanja 1. ožujka - Međunarodnog dana civilne zaštite, a na kojem su se okupili brojni gosti iz područja civilne zaštite, te predstavnici susjednih zemalja, Italije i Slovenije.

Okupljenima se obratio istarski župan Valter Flego čestitavši svim pripadnicima civilne zaštite njihov dan. Župan Flego je naglasio kako Sustav civilne zaštite Istarske županije iz godine u godinu potvrđuje visoku razinu profesionalnosti, organiziranosti i koordiniranosti.

„Specifičnost naše županije leži upravo u izuzetnoj suradnji Županije, istarskih gradova i općina koji zajedničkim snagama grade i unapređuju sustav civilne zaštite“, kazao je župan Flego ujedno se osvrnuvši i na 2017. godinu, tijekom koje je bilo mnogo intervencija, ali zahvaljujući promptnoj reakciji sustava bez ljudskih žrtava.

„Posebno bih izdvojio solidarnost koju je u tom slučaju pokazala Vatrogasna zajednica Istarske županije uputivši pomoć vatrogascima Zadra, području najsnažnije pogođenom oborinama. Također, pomoć iz Istre je jučer upućena i snijegom zatrpanoj Primorsko-goranskoj županiji“, istaknuo je istarski župan.

Prisutne je pozdravio i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije Dino Kozlevac, zahvalivši se svim pripadnicima Sustava civilne zaštite, te Županiji, istarskim gradovima i općinama na podršci. Načelnik Kozlevac je ujedno izrazio zadovoljstvo što se model istarskog sustava civilne zaštite pokušava implementirati na području cijele Hrvatske.

Gradonačelnik Boris Miletić čestitao je Dan civilne zaštite, istaknuvši da je Istra i po ustroju sustava civilne zaštite svijetli primjer u Hrvatskoj.

Civilna zaštita u svijetu i u Hrvatskoj oblik je organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela i jedinica lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša, dok su zadaće civilne zaštite prvenstveno socijalne i civilne naravi.