30.05.18. u 12:01

Predstavljen EU projekt REI II

„Nakon uspješne provedbe prve inačice istoimenog projekta, drago mi je što smo kandidirali i njegov nastavak te osigurali dodatna sredstva iz EU fondova za poticanje razvoja poduzetništva i samozapošljavanja“, naglasio je istarski župan Valter Flego prilikom današnjeg predstavljanja projekta REI II (Raising employment in Istria), održanom u sjedištu Istarske županije, u Puli.

„Uz sve mjere i programe koje provodimo u Istarskoj županiji, i aktivnosti predviđene projektom REI svakako će doprinijeti nastavku pozitivnih trendova koje Istra bilježi. Jedan od njih je značajan rast zaposlenosti kojeg želimo i dalje poticati. Naime, kad usporedimo podatke iz travnja 2018. s onima u 2017., Istra u ovoj godini bilježi rast zaposlenosti od 4%“, nastavio je župan Flego ujedno podsjetivši i na posljednji Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji putem kojeg je osigurano više od milijun kuna.

Prema riječima v.d. pročelnice za gospodarstvo Lorene Brgić, projekt REI II financira se iz Europskog socijalnog fonda -  Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u financijskom razdoblju 2014.-2020., u sklopu Poziva "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza III" u okviru Komponente 2.

Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove pružio je pomoć i podršku pri pripremi i pisanju projekta, na što se osvrnula v.d. pročelnice Ivana Dragišić istaknuvši kako je REI II primjer sustavnog i ciljanog rada na jednome EU projektu.

Vodeći partner je Istarska županija, a ostali partneri su: Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje  Područni ured Pula, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula, Sveučilište Jurja Dobrile, Politehnika Pula, Sveučilište Jurja Dobrile - Studentski centar Pula i Istarska razvojna agencija IDA d.o.o.

Vrijednost projekta je 1.943.942,76 kuna, a vrijeme provedbe 30 mjeseci (14.05.2018.-14.11.2020.)

Osnovni cilj projekta je razvoj tržišta rada i jačanje ljudskih potencijala u Istarskoj županiji.

Najvažniji elementi projekta su:

1. Provedba mjera akcijskog plana Županijske strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2016.-2020.

2. Održivo funkcioniranje Vijeća tržišta rada Istarske županije

3. Izrada Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2021. – 2027.

4. Poticanje razvoja poduzetništva i samozapošljavanja