24.09.18. u 14:28

Predstavljen Katalog SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri – LIBERTÀ AL POPOLO! antifascismo in Istria

Dvojezični katalog SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri – LIBERTÀ AL POPOLO! antifascismo in Istria predstavljen je danas u Domu antifašista, u Puli. Katalog prati istoimenu izložbu koja je bila otvorena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre povodom Dana Istarske županije 25. rujna 2015. godine. 

Prema riječima istarskog župana Valtera Flega, katalog je hvalevrijedno izdanje i predstavlja vrijedno svjedočanstvo značajnih događaja istarske povijesti.

„Prije tri godine imali smo veličanstvenu izložbu s puno materijala i građe, te je naša želja bila sve prikazano sažeti i sačuvati u jednom katalogu. Drago mi je što katalog predstavljamo uoči sutrašnje proslave Dana Istarske županije i 25. godišnjice osnutka Istarske županije. Neću nabrajati sve što je u proteklih 25 godina postignuto, ali želim istaknuti kako smo u sve što smo radili ugradili naše temeljne istarske vrijednosti, prije svega antifašizam“, rekao je župan Flego dodajući kako će i pomoću ovog kataloga mlađe generacije moći učiti o povijesnim događajima koji su se zbivali na ovim prostorima.

Povod izložbe je bilo obilježavanje 70. obljetnice Drugoga svjetskog rata, odnosno oslobođenja zemlje od okupatora i pobjede nad fašizmom i nacizmom na prostoru Istre. Iako je taj važan jubilej predstavljao povod i motiv za realizaciju projekta, katalog se kao i izložba dotiče još nekih povijesnih tema u širem vremenskom okviru od onoga kojeg obilježava samo trajanje Drugoga svjetskog rata.

Predstavljeno je dramatično razdoblje prve polovice 20. stoljeća, odnosno zbivanja koja su prethodila Drugome svjetskom ratu, kao i događaji koji su uslijedili netom po njegovom završetku. Prikazani su uzroci i posljedice niza složenih i potresnih povijesnih događaja i njihovih sudionika u razdoblju od studenoga 1918. godine do veljače 1947. godine.

Kronološki je predstavljena višegodišnja borba istarskoga naroda u borbi za nacionalno i socijalno oslobođenje, do odluke o pripojenju Istre matici Hrvatskoj, kao i događaji koji su uslijedili nakon te odluke, do njezinog oživotvorenja.

U središtu su dvije glavne teme – antifašistički pokret i s njim usko povezana narodnooslobodilačka borba. Cilj je bio, kroz sedam cjelina ukazati na posebnost pojave i razvoja antifašističkoga pokreta te narodnooslobodilačke borbe na istarskom poluotoku, po čemu se Istra izdvaja u širem kontekstu nacionalne povijesti (Talijanska okupacija i razvoj antifašističkoga pokreta, Drugi svjetski rat i početak razvoja NOP-a u Istri, Narodni ustanak i NOP do kraja 1943. godine, Njemačka okupacija Istre, Vrhunac NOP-a i NOB-a 1944. godine, Završne operacije i oslobođenje Istre, Diplomatska borba za Istru).

U katalogu je prikazana i detaljna kronologija događaja u Istri i Hrvatskoj u razdoblju od 1918. do 1947. godine. Uz sažeti povijesni pregled, po prvi puta prezentira se i ukupno 461 originalni predmet iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria, kao i predmeti iz privatnog vlasništva, samih sudionika tih zbivanja, koje su nesebično posudili za potrebe izložbe i kataloga.