21.09.18. u 18:55

Delegacija kineske pokraijne Zhejiang u posjetu Puli

U Istri deseti put za redom boravi delegacija iz prijateljske pokrajine Zhejiang iz Kine, s kojom Istarska županija i Grad Pula njeguju dobru suradnju. Delegaciju, predvođenu zamjenikom  guvernera pokrajine Zhejiang, Zhu Congjiumom, danas su, u Gradskoj palači primili predstavnici Istarske županije i Grada Pule.

Zamjenik istarskog župana Fabrizio Radin, potpredsjednica skupštine Istarske županije Tamara Brussich  i v.d. pročelnica županijskog UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić pozdravili su prisutne u ime istarskog župana Valtera Flega.

Zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek, u pratnji Ive Ivančić, voditeljice pododsjeka za europske politike i međunarodnu suradnju, ispred Grada Pule obratio se delegaciji.

Robert Cvek zaželio je dobrodošlicu kineskim kolegama i ukratko predstavio Pulu.  Istaknuo je bogatu kulturnu ostavštinu, napomenuvši kako budućnost ovog grada počiva na njegovom strateškom geografskom položaju i daljnjem razvoju brodogradnje i prometne infrastrukture. Naglasio je važnost međusobne suradnje i posjeta kako bi zajedničkim snagama ostvarili konkretne projekte, jer smatra kao su Istra i Pula veliki potencijali za jedno tržište, veliko, kao što je Kina, odnosno sama pokraijna Zhejiang.

Potpredsjednica županijske skupštine Brussich naglasila je, pak, kako je Istra regija vina i ulja, ali i sociološke osjetljivosti te upravo je to njezina posebnost, dok je zamjenik istarskog župana Radin spomenuo  sve godine suradnje koje su iza njih i rekao kako je ovakva veza bitna za uspostavu zajedničkih planova.

V.d. pročelnice Dragišić predstavila je realizirane projekte, one u tijeku, kao i planove za budućnost kako bi sama delegacija dobila uvid o mogućnosti koje postoje na našem tržištu.

Na radnom sastanku najviše se raspravljalo o mogućnosti uspostavljanja suradnje.

Zu Congjiu i ostali predstavnici iz Zhejianga zahvalili su se na gostoprimstvu i istaknuli kako su  otvoreni za suradnju jer smatraju da s našom regijom i gradom imaju mnogo poveznica te će se truditi ostvariti još bolje i uspješnije kontakte, dok Gu Jianxin, zamjenik ravnatelja Ureda za strane i inozemne kineske poslove smatra da treba poraditi na još jačoj promociji Istre u Zhejiangu, kako bi čim više kineskih turista došlo u Istru.

Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang prijateljske odnose uspostavile su 2005. godine, a iduće godine potpisale su Sporazum o suradnji. Predstavnici Istarske županije sudjelovali su i na velikom međunarodnom investicijsko-trgovačkom sajma "China - CEEC Investment and Trade Expo 2015". Na sajmu se predstavilo 16 zemalja srednje i istočne Europe, a Hrvatska i Poljska bile su zemlje partneri manifestacije. Prilikom posjeta Kini, dogovoreno je proširenje suradnje s Zhejiangom na polju turizma, transporta, trgovine i investicija.