09.07.18. u 12:34

Županijska Skupština usvojila Deklaraciju o ravnopravnosti i osudi svih oblika diskriminacije

Na današnjoj 13. po redu sjednici Skupštine Istarske županije, održanoj u Spomen domu, u Pazinu, istarski se župan Valter Flego osvrnuo na aktualnosti po pitanju Opće bolnice Pula i ekološkog incidenta u Raškom zaljevu. Što se tiče Bolnice, župan se osvrnuo na nedavno razrješenje rukovoditelja Službe za kirurgiju i voditelja Odjela za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, koje je ravnateljica donijela u skladu sa svojim ovlastima i Statutom. Na spomenutim odijelima, kazao je župan, imenovani su vršitelji dužnosti, a prema dobivenim informacijama u prva dva tjedna stanje je pozitivno, te je odluka o osvježenju kadrova pokazala se dobrom. Župan Flego je dodao i kako ravnateljica Bolnice ima punu podršku Upravnog vijeća i Istarske županije.

Govoreći, pak, o ekološkom incidentu u Raškom zaljevu, koji se dogodio koncem prošlog mjeseca, župan je zahvalio svima koji su promptno reagirali i uključili se u sanaciju štete. Time je, ocijenio je župan, potvrđena odlična suradnja i koordinacija svih ključnih dionika na terenu. Što se tiče obeštećenja za nastalu štetu, istu će podmiriti onečišćivač, a određena pomoć očekuje se i od resornog ministarstva.

„I u ovoj situaciji vidjeli smo koliko je važno ulagati u zaštitu okoliša na kopnu i moru, te ćemo i dalje biti usmjereni na ekološke projekte, posebice one koje je moguće financirati iz EU fondova“, naglasio je istarski župan ponovivši i kako bi upravljanje Lukom Bršica trebalo prepustiti Lučkoj upravi Rabac, koja bi u tome bila puno učinkovitija od Luke Rijeka u čijoj se nadležnosti sada nalazi.

Na dnevnom redu se našao i Prijedlog Deklaracije o ravnopravnosti i osudi svih oblika diskriminacije, koju županijski vijećnici jednoglasno i usvojili. Deklaracijom Skupština ponosno ističe privrženost antifašističkim vrijednostima, teži očuvanju i daljnjem razvoju dosegnutih građanskih prava i demokratskih standarda, pogotovo višeetničnosti, višekulturalnosti i višejezičnosti, te naglašava potrebu stalne zaštite dostojanstva svakog građanina.