14.09.18. u 16:02

Održana završna konferencija EU projekta „Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, Labin“

U labinskoj srednjoj školi danas je održana završna konferencija u okviru projekta „Energetska obnova Srednje škole Mate Blažine, Labin“, koji je proveden sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Predmet energetske obnove bila je centralna zgrada škole, na kojoj su poboljšana toplinska svojstva vanjske ovojnice. Radovi su obuhvatili toplinsku izolaciju krova iznad grijanog prostora, stropa prema ne grijanom tavanu, vanjskih i ukopanih zidova te zamjenu postojeće vanjske stolarije novom. Također, zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom te je na zgradi radionice rekonstruiran krov.

Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjuje se za oko 63%, izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosi oko 35%, dok je energetskom obnovom energetsko-arhitektonske funkcionalne cjeline projektirana ušteda od oko 30% toplinske energije za grijanje nakon provedbe energetske obnove.

Ravnatelj škole Čedomir Ružić, pored zahvale svima koji su bili uključeni u projekt, poručio je:”Nakon 70 godina postojanja, škola je napokon zasjala u punom sjaju, onom estetskom, ali i funkcionalnom kroz projekt poboljšanja njezinih energetskih svojstva. Učenici i djelatnici će zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU, kao i sredstvima Istarske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova od ove školske godine raditi u daleko boljim uvjetima. Obnova nas je dodatno potaknula i motivirala da i dalje nastavimo put ka podizanju kvalitete.”

Pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Doriana Šumberac Jelić osvrnula se na tehničku stranu projekta.

“Vjerujemo da ovo kapitalno ulaganje u školsku zgradu i zgradu radionice, kao i prethodna izvršena ulaganja u školu doprinose ostvarivanju boljih uvjeta obrazovanja i rada učenicima, nastavnicima i svim zaposlenicima škole te da će svima njima vrijeme provedeno u ovoj školi ostati u najljepšem sjećanju“, istakla je Šumberac Jelić.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj poručio je kako je priveden kraju jedan jako lijep i pohvalan posao.

”Cilj je postignut. Stvoreni su bolji uvjeti za učenike i njihove profesore. Prostor je puno primjereniji boravku kroz sva četiri godišnja doba. Škola je postala prava ljepotica. Uz Sportski centar Franko Mileta stvara jezgru novijeg i suvremenijeg Labina, koji će postati žila kucavica našeg grada”, poručio je Batagelj.

U ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja konferenciji se odazvao Hrvoje Mandić. Pohvalio je projekt koji je realiziran u labinskoj srednjoj školi, ali i sve ostale projekte koji se realiziraju u Labinu.

”Koliko je Labin napredan po pitanju energetske obnove dovoljno govori činjenica da mi interno Labin nazivamo prvakom u Hrvatskoj po postotku energetski obnovljenih zgrada”, poručio je Mandić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.382.081,25 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 30% ukupno prihvatljivih troškova, te je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirano 40% ukupno prihvatljivih troškova, dok je Istarska županija osigurala sredstva za preostale troškove. Radovi na energetskoj obnovi započeli su u srpnju 2017. godine, a projekt se provodio u razdoblju od 15. rujna 2016. do 15. rujna 2018. godine.