18.10.18. u 16:24

Potpisan Sporazum o razumijevanju s tehnološkim divom Huawei

U prostorijama Komunalne palače Grada Pule danas je službeno potpisan Sporazum o razumijevanju između Istarske županije i Grada Pule s jednom od vodećih svjetskih komunikacijskih tehnoloških tvrtki Huawei.

Istarski župan Valter Flego, tom je prilikom, naglasio kako se ulaganje u istraživanje i razvoj višestruko vraća široj zajednici.

„Svjesni smo digitalne budućnosti koja je pred nama, a koliko je ona važna govori podatak da se digitalna ekonomija razvija i raste čak 7 puta brže od klasične ekonomije, a u budućnosti će sve više sredstava i radnih mjesta generirati upravo  ICT sektor“, istaknuo je župan Flego dodavši kako se Istra želi pozicionirati kao najnaprednija županija u području ICT-a.

„Želimo biti regija s najvećim brojem informatičkih stručnjaka i tvrtki, te regija koja će biti privlačna domaćim i stranim ICT tvrtkama. Stoga je naše trajno opredjeljenje kontinuirana primjena inteligentnih i naprednih rješenja koristeći internetske i nove tehnologije. I zato nam je suradnja s Huaweiom od velike važnosti. Huawei, kao jedna od vodećih komunikacijskih tehnoloških tvrtki, može ponuditi najkvalitetnije ITC proizvode i rješenja, kao i široki spektar proizvoda i usluga koji mogu biti obogaćeni lokalnim rješenjima“, zaključio je župan.

Za Grad Pulu, Sporazum je početak suradnje na implementaciji prikladnih rješenja za „pametni grad“, budući da Grad Pula ima za cilj izgraditi učinkovit sustav pametnih gradskih rješenja u skladu s najvišim međunarodnim standardima korištenjem dosljednog, sustavnog i ekonomičnog pristupa.

„Pula je grad koji u svakodnevnom funkcioniranju i dijalogu s građanima inzistira na korištenju pametnih rješenja te smo uvijek otvoreni za uvođenje novih tehnologija u rad. Upravo zbog toga mi je posebno drago imamo mogućnost započeti suradnju s jednom od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija, kao što je Huawei“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Zadovoljan današnjim potpisivanjem Sporazuma bio je i veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Hu Zhaomin koji je istaknuo dobre odnose između Kine i Hrvatske, ali i odnose na lokalnoj razini. Podsjetio je kako je upravo u pulskoj Areni organizirana velika središnja proslava povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine i obilježavanja Nacionalnog dana Kine.

„Kompanija Huawei ima sjedište u gradu Shezhenu koji je do prije 30-ak godina bilo selo sa svega nekoliko tisuća stanovnika. Danas je to moderni grad s preko 13 milijuna stanovnika i središte je kineske industrije visoke tehnologije, te je primjer kako razvoj tehnologije utječe i mijenja gradove“, kazao je veleposlanik.

Inače, u centru za istraživanje i razvoj u tehnološkom parku Huawei, stručnjaci iz cijelog svijeta razvijaju „smart cities“ inovativna rješenja namijenjena gradovima, a riječ je o rješenjima u urbanom prometu, sigurnosti u prometu, pametnom gospodarenju otpadom,  energetskoj učinkovitosti i nizu drugih koji bi se mogli implementirati i na ovim prostorima.

Kroz kontinuiranu inovativnost i posvećen pristup klijentima, Huawei je tvorac brojnih inovativnih prednosti u telekomunikacijskim mrežama, globalnim uslugama i uređajima.

Proizvodi kompanije Huawei koriste se u preko 140 zemalja svijeta i opslužuju čak 45 od ukupno 50 vodećih telekomunikacijskih operatera i trećinu svjetske populacije.