30.11.18. u 14:52

Počela gradnja Visitor centra na Učki

U Parku prirode Učka danas je svečano obilježen početak radova na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon, središnjeg dijela 50 milijuna kuna vrijednog EU projekta Učka 360°. Centar će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno upravnim sadržajima.

„Učka nas definitivno spaja, a ne razdvaja što dokazuje i ovaj projekt. Istarska županija je to prepoznala prije puno godina i zato smo jedni od udjelničara budućeg velikog projekta Žičare. Do tada u Parku prirode Učka treba stvoriti sadržaje koji će privući ljude da tu dolaze. Visitor centrom počinje se realizirati jedna kockica u mozaiku sadržaja", istaknuo je istarski župan Valter Flego prilikom svečanosti dodajući kako će za nekoliko godina Učka biti prepoznata puno, puno šire od Istarske i Primorsko-goranske županije.

„Siguran sam da će realizacija ovog projekta donijeti još jedan novi magnet svima onima koji vole Učku, da dođu da je posjete, da taj biser koji visi nad Kvarnerom i Istrom bude još atraktivniji za one koji vole prirodu“, kazao je, pak, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

Planirani rok za dovršetak građevinskih radova na ovome objektu je 16 mjeseci. Nakon rekonstrukcije zgrade krenut će se s unutarnjim uređenjem i opremanjem Centra za posjetitelje koji uključuje uređenje interpretacijskog postava, opremanje dvorane za edukaciju, opremanje suvenirnice, uređenje i opremanje caffe bara te uređenje uredskih prostorija i prezentacijske dvorane. Završetak cijelog projekta očekuje se 2020. godine. Osim samog unutarnjeg uređenja, predviđeno je i uređenje vanjskog prostora na kojem će se, između ostalog, nalaziti i punionica za električna vozila te igralište za djecu. Građevinski dio radova vrijedan 15,8 milijuna kuna s PDV-om, a u zgradi nekadašnjeg peradarnika, uz Centar za posjetitelje svoje će mjesto naći i uredi za potrebe Javne ustanove Park prirode Učka.

Projekt Učka 360° pokrenuli su Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom Biom, a njime su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još četiri objekta. Radi se o volontersko-informacijskim centrima u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskom centru u nekadašnjoj školi Šušnjevica, kao i razvoju inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa PPUčka. Ukupna vrijednost projekta je 49,9 milijuna kuna. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna.