17.11.17. u 15:09

Župan Flego: aplikacija Olive Manager označava novu fazu razvoja maslinarstva u Istri

Projekt informatizacije maslinarstva u Istarskoj županiji koji će se realizirati uz pomoć Combisovog rješenja Olive Manager predstavljen je danas u uljari San Lorenzo Azrri u Vodnjanu. Na konferenciji za medije nazočili su sudionici pilot projekta Olive Manager – istarski župan Valter Flego, predsjednik Klastera istarskih maslinara Bruno Legović, direktor Sektora razvoja i integracije aplikativnih rješenja u Combisu Mladen Maras, direktor Istarske ruralne razvojne agencije (AZRRI) Igor Merlić i pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolović, a koji su ovom prilikom potvrdili uspješnu implementaciju aplikacije između Combisa, Istarske županije i Klastera istarskih maslinara.

"Istarsko maslinarstvo jedno je od najuspješnijih u zemlji i šire, a naše maslinovo ulje najbolje na svijetu prema svojoj kvaliteti. Kako bi omogućili njegovu daljnju valorizaciju i održivu strategiju razvoja maslinarstva u Istri, potrebni su nam dodatni iskoraci. Jedan od njih je uspostava aplikacije Olive Manager koja će unaprijediti i omogućiti veću proizvodnju i tržišnu vrijednost našeg maslinovog ulja. Danas predstavljamo novu digitalnu aplikaciju koja spaja tradiciju i informatičku revoluciju na način da svaki maslinar, uljara te krajnji korisnik-potrošač može na jednom mjestu pratiti sve podatke koji se tiču proizvoda“, izjavio je istarski župan zahvalivši se svim sudionicima u projektu. „Ovo je novitet za cijelu Hrvatsku i ponosan sam što Istra ponovo predvodi u suvremenim trendovima i inovacijama. Siguran sam kako će i ostali naši autohtoni poljoprivredni proizvodi sljedećih godina ići tim smjerom“, zaključio je župan Flego i dodao kako se nada da će istarsko maslinovo ulje iduće godine dobiti oznaku izvornosti na razini Europske unije.

Direktor AZRRI-ja Merlić istaknuo je da Istarska županija aktivno radi na zaštiti izvornosti svojih vrhunskih proizvoda te kako biti najbolji podrazumijeva strogo praćenje kvalitete proizvoda, što će omogućiti aplikacija Olive Manager.

Govoreći o Klasteru istarskih maslinara, njegov predsjednik Bruno Legović naglasio je kako je cilj u narednom razdoblju restrukturiranje u Proizvođačku maslinarsku organizaciju koja bi udruživala glavninu maslinara i uljara sa područja Istre i bila glavni nositelj daljnjeg razvoja maslinarskog sektora u Istarskoj županiji i proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja s oznakom izvornosti „ISTRA“.

Pročelnik Antolović osvrnuo se na uspjehe u istarskom maslinarstvu u posljednjih dvadesetak godina, odnosno povećanje stabala maslina sa 350 tisuća na današnjih 1,5 milijuna, dok se broj uljara popeo sa 4 na današnje 34 uljare. „Ova naša inicijativa za uvođenjem aplikacije Olive Manager realizirana je u samo 6 mjeseci, a sam projekt ocijenjen je najboljim projektom te vrste u EU“, naglasio je pročelnik Antolović.

"Izuzetno smo ponosni što sudjelujemo u ovom jedinstvenom projektu koji će osigurati mnogobrojne benefite za sektor maslinarstva u Istri. Naše Olive Manager rješenje bilježi sve korake u procesu proizvodnje maslinovog ulja i pojednostavljuje nužnu kontrolu, a sve kako bi se osiguralo jače povjerenje u ekstra djevičansko maslinovo ulje 'Istra'. Potencijal našeg tehnološkog rješenja iznimno je velik, jer je primjenjiv na različite poljoprivredne kulture od malina, smokvi i borovnica, preko žitarica do sira i meda. Želja nam je da uz pomoć IT-a ojačamo povjerenje u domaće proizvode, potaknemo potrošnju, ali i prepoznatljivost kvalitetnih hrvatskih brendova izvan Hrvatske", izjavio je predstavnik Combisa Mladen Maras.

Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva poljoprivrede RH i Istarske županije kojim se sufinancira nabavka aplikacije Olive Manager, te Ugovora između Istarske županije, Klastera i Combis d.o.o. u kolovozu ove godine, kojim se formaliziraju međusobni odnosi i provedba Pilot projekta, započeto je sa svim aktivnostima operacionalizacije istog u praksi. Naime, aplikaciju Olive Manager je u svoje proizvodnje i objekte za preradu maslina implementiralo nekoliko subjekata članova Klastera, te je na taj način pokrenut postupak informatizacije maslinarstva u Istarskoj županiji.

Olive Manager je sveobuhvatan IT sustav za organizaciju, upravljanje i praćenje procesa prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Uz pomoć jedinstvenog koda na ambalaži proizvoda dobiva se uvid u podatke o mjestu i načinu uzgoja, tipu proizvodnje te mjestu i načinu prerade. Rješenje je u Cloudu što omogućava dostupnost s bilo koje lokacije, a mnogo truda je uloženo u user-friendly web, mobilno i tablet sučelje. Nositelj Pilot projekta je Klaster istarskin maslinara, vrijednost samog projekta iznosi 80 tisuća kuna te ga u omjeru 50:50 posto financiraju Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Istarska županija.