17.11.17. u 15:05

Županijsko partnersko vijeće jednoglasno podržalo lokalne razvojne projekte vrijedne 50 milijuna kuna

U Istarskoj razvojnoj agenciji u Puli, jučer je održana sjednica Županijskog partnerskog vijeća Istarske županije, koje je jednoglasno dalo podršku za osam EU projekata istarskih jedinica lokalne samouprave. Projekti su prijavljeni na Program pripreme lokalnih razvojnih projekta prihvatljivih za financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Navedeni program provode u suradnji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. u svojstvu regionalnog koordinatora razvoja za Istarsku županiju. Cilj programa je pridonijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju jedinica lokalne samouprave s nižim indeksom razvijenosti putem financijske pomoći u izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte koji će se u narednom razdoblju kandidirati za financiranje iz ESI fondova.

Istarski župan Valter Flego je naglasio da je ukupna predviđena vrijednost investicija u projektima ulaganja, pretežito u komunalnu i socijalnu infrastrukturu, veća od 50 milijuna kuna. Takve projekte, smatra župan, treba zasigurno podržati u vidu daljnjeg postupanja prema Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU.

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti naglasio je da je ostvarena dobra suradnja s jedinicama lokalne samouprave u ovom programu te da će se na tim temeljima nastaviti i dalje s ciljem kvalitetne pripreme projekata i razvoja cjelokupnog teritorija Istarske županije.

Županijsko partersko vijeće raspravljalo je i o aktualnom stanju po pitanju nacrta Županijske razvojne strategije do 2020. godine te vezane izrađene Strateške studije utjecaja na okoliš i pravovremene najave javne rasprave koja uskoro slijedi za oba dokumenta.

Utvrđeni strateški okvir Županijske razvojne strategije Istarske županije do 2020. godine temelji se na 4 strateška cilja; povećanju gospodarske konkurentnosti, razvoju ljudskih resursa i visokoj kvaliteti života, jačanju infrastrukture, zaštite okoliša i održivog upravljanja prostorom i resursima te razvoju, očuvanju i promoviranju istarskog identiteta.