15.11.17. u 13:00

Dom za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“ dobiva novih 98 mjesta

U Komunalnoj palači Grada Pule danas su istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i ravnateljica Doma Vesna Grubišić-Juhas potpisali Sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji na projektu uređenja i dogradnje Doma za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“.

Župan Flego tom je prilikom istaknuo kako se razvijenost određenog društva očituje u skrbi prema najranjivijim skupinama, stoga je briga o osobama treće životne dobi visoko na listi prioriteta Istarske županije.

„Raznim projektima i programima, koje provodimo, želimo našim umirovljenicima omogućiti kvalitetnu, dostojanstvenu i što bezbrižniju starost. Upravo s tim ciljem, prošle smo godine, započeli s projektom dogradnje i rekonstrukcije domova za starije osobe u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši. Uređenjem i dogradnjom Doma A. Štiglić na njegove dvije lokacije, osigurat ćemo 60% više ležajeva, te unaprijediti standard samog smještaja“, kazao je župan Flego zahvalivši Gradu Puli na suradnji i potpori na projektu.

Gradonačelnik Miletić je kazao kako se Grad Pula dugoročno opredijelio za unaprjeđenje kvalitete skrbi za starije osobe na području Pule.

„Postojeći bi se zastarjeli sustav zbrinjavanja starijih i nemoćnih osoba na razini države trebao reformirati i prilagoditi mogućnostima građana, odnosno ekonomskom cenzusu. Jedini način za ostvarenje boljeg životnog standarda je međusobna suradnja, u ovom slučaju grada i županije, te vjerujem kako bi ovakvi projekti bili lakše financijski izvedivi da se u njih aktivnije i pravednije uključi država“, poručio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Ravnateljica Grubišić-Juhas naglasila je kako u Domu svi željno očekuju početak radova i proširenje kapaciteta, kao i uređenje postojećeg smještaja s ciljem da se korisnicima osigura još veća razina ugođaja kroz prenamjenu trokrevetnih u dvokrevetne sobe.

Radovi su planirani na dva objekta. Započet će se s preuređenjem Depandanse u Mažuranićevoj ulici, što je neophodan preduvjet za dogradnju Doma u Krležinoj ulici, budući da se dio korisnika za vrijeme radova mora izmjestiti iz postojećeg objekta. Dogradnja podrazumijeva povećanje smještajnog kapaciteta sa sadašnjih 18 na 46 mjesta.

Nakon toga, krenut će se i s rekonstrukcijom i izgradnjom postojećeg nebodera u Krležinoj ulici gdje će se kapacitet proširiti za ukupno 70 novih mjesta. Ukupna je procjena troškova radova s PDV-om 41,7 milijuna kuna, a Grad i Županija ravnopravno sudjeluju u realizaciji projekta.