24.11.17. u 14:13

Župan Flego: Različitosti doprinose kvaliteti zajednice

Istarski župan Valter Flego sudjeluje danas, u Novom Sadu, na susretu Zajedničkog savjetodavnog odbora (Joint Consultative Committee - JCC) Odbora regija i Republike Srbije, čija je glavna tema uključenost manjinskih zajednica u sve sfere društva. Sudjelujući na panelu „Prava manjina na sub-nacionalnoj razini u Republici Srbiji i Europskoj uniji“ župan Flego održao je govor o iskustvima Istre po pitanju manjinskih zajednica.

U Istarskoj županiji, kazao je župan, postignute su visoke ljudske, civilizacijske i demokratske vrijednosti, a manjinske zajednice u Istri ne žive jedna pored druge, već jedna s drugom. Upravo je Istra dosad pokazala najvišu razinu ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina osiguranih Ustavom Republike Hrvatske.

„Ponosni smo na našu bogatu prošlost, kao i na sve one vrijednosti koje u Istri svakodnevno živimo i baštinimo: suživot, multietničnost, višejezičnost, multikulturalnost i antifašizam, kao i poštivanje prava i sloboda svih građana, vodeći računa o pravima svih manjinskih zajednica. Davno smo shvatili da različitosti doprinose kvaliteti zajednice, da ne razdvajaju ljude nego ih oplemenjuju i spajaju“, istaknuo je Flego dodajući kako je stupanj integriranosti nacionalnih manjina u društvo jedini pravi pokazatelj uspješnosti politike prema manjinskim zajednicama.

Župan Flego se osvrnuo i na činjenicu da je Hrvatska već punih pet godina punopravna članica Europske unije, a Istra je bila prva hrvatska regija koja je otvoreno iskazivala težnju ka pripadanju velikoj europskoj obitelji.

„Trenutno se Republika Srbija nalazi na putu pristupanja Europskoj uniji, a mi vam u tom procesu želimo biti podrška i pomoć“, naglasio je župan Flego koji smatra da je od velike važnosti priprema nacionalnog zakonodavstva Srbije u razdoblju priprema za ulazak u EU.

„Današnji susret je od velike važnosti jer nam upravo Zajednički savjetodavni odbor pruža priliku da izmijenimo primjere dobre prakse između zemalja članica i ne članica“, poručio je župan dodajući kako iz prve ruke može govoriti o iskustvima Istre, posebice što se tiče pisanja, kandidiranja i implementacije europskih projekata.

Tijekom boravka u Novom Sadu, župan Flego je održao niz bilateralnih sastanaka s ministrom uprave Republike Srbije Igorom Mirovićem, predsjednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom, predsjednikom Skupštine regije Friuli Venezia-Giulia Francom Iacopom i gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem na temu stanja manjinskih prava i zajedničkih EU projekata.