10.10.17. u 09:39

U Bariju osnovana mreža zajednice poduzetnica BPW AdrionNet

U organizaciji BPW Pula, delegacija dvadesetak poduzetnica i predstavnice istarskih institucija krajem rujna ove godine sudjelovale su svečanoj inauguraciji mreže zajednice poduzetnica pod nazivom BPW AdrionNet koja je održana u talijanskom gradu Bariju.

U ime Istarske županije skupu je prisustvovala zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar koja se zajedno sa zamjenicom pulskog gradonačelnika Elenom Puh Belci sastala s predstavnicima Unioncamere del Veneto s kojima su razgovarale o mogućnostima zajedničke suradnje na EU projektima vezanim uz žensko poduzetništvo.

U svom pozdravnom govoru, predsjednica Inicijalnog komiteta BPW AdrionNet Alida Perkov naglasila je da Inicijativa BPW Pula za stvaranjem Zajednice ženskoga poduzetništva BPW AdrionNet  ima podlogu u Rezoluciji  EP od 28. listopada 2015. o strategiji EU-a za Jadransku i Jonsku Regiju  2014/2214(INI) . U članku 48.  naglašava se važnost socijalne ekonomije i ženskog poduzetništva za postizanje ciljeva u okviru stupa plavog rasta te se pozivaju države članice uključene u strategiju EUSAIR da potiču i podupiru sudjelovanja žena u svim relevantnim sektorima.  Perkov je naglasila da se  pokretanjem mreže  BPW  klubova na području Jadransko Jonske regije: poduzetnica Grčke, Hrvatske i Italije omogućuje umrežavanje 13 tisuća poduzetnica. Konkretno, suradnja će se odvijati kroz poslovna partnerstva, razmjene najbolje prakse, kulturnom i znanstvenom suradnjom  te osobito putem suradnje na EU projektima.

Skup su u svom obraćanju posebno pozdravile predsjednica BPW International Yasmin Darwich, predstavnica BPW u Vijeću Europe Eufemia Ippolito, predsjednik trgovinsko-obrtničke komore Bari Alessandro Ambrosi, Talijanska nacionalna predsjednica FIDAPA BPW Pia Petrucci i mnoge druge institucije.

Posebni alat konkretne suradnje  je Twinning, odnosno mreža poslovnih partnerstava. Stoga su se do sada  poduzetnice i poslovne žene Istre umrežile s poduzetnicama Sicilije 30. ožujka 2017, a 27. rujna 2017. u Bariju je potpisano poslovno partnerstvo između klubova poduzetnica BPW Pula i FIDAPA Bari. Istarska se delegacija sastala i s predstavnicama institucija i poduzetnicama grada Barlette, s kojima ih vezuje dugogodišnje  prijateljstvo, te je dogovorena daljnja suradnja.