13.10.17. u 10:37

Započela izgradnja Roxanich Heritage Wine Hotela i vinskog podruma, sufinanciranih iz sredstava Europske unije

Započeli su radovi na izgradnji Roxanich Heritage Wine Hotela i vinskog podruma smještenog u središtu starog istarskog grada Motovuna, na mjestu starog motovunskog zadružnog podruma.

Investitor izgradnje objedinjene pod imenom Roxanich Motovun Projekt je tvrtka Roxanich, a Hotel Roxanich Motovun i Ulaganje u podrum Roxanich Motovun sufinancirani su od Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014-2020 i sredstvima EU temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018.

Ukupna je vrijednost cjelokupnog projekta 79.327.696,33 kuna. Od toga, vrijednost projekta hotela iznosi 48.030.633,11 kuna, a EU sufinanciranje iz strukturnih i investicijskih fondova je 9.644.124,59 kuna. Ukupna vrijednost Ulaganja u podrum Roxanich – Motovun je 31.297.063,22 kuna, a EU sufinanciranje temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018 iznosi  9.962.931,83 kuna.

Povodom početka izgradnje, u jučer je u Motovunu održano predstavljanje projekta na kojem su uz g. Mladena Rožanića govorili istarski župan Valter Flego, načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović, te direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, kao i nagrađivani arhitekt Idis Turato čiji je Arhitektonski biro Turato projektirao hotel i vinski podrum.

Gospodin Mladen Rožanić naglasio je kako je riječ o ulaganju koje će dodatno osnažiti ponudu Istre.

„Odabir starog motovunskog podruma kao mjesta za izgradnju novog vinskog centra ima za cilj širenje djelatnosti na turizam, kulturu i organizaciju raznih tematskih događanja vezanih uz filozofiju vina. Roxanich Heritage Wine Hotel svojim će radom, vinskom i gastronomskom ponudom biti gotovo intimno povezan s Motovunom i Istrom, a suradnjom s domaćim proizvođačima hrane potrudit ćemo se dodatno afirmirati autentični doživljaj Istre. Tome će pomoći i naši budući zaposlenici, kojih očekujemo da ćemo zaposliti između 25 i 30. Izgradnja hotela za nas je svojevrsni povratak u Motovun, mjesto od kuda je prije desetak godina naša vinska poslovna avantura i krenula“, naglasio je g. Rožanić prisjećajući se i početaka Vinarije Roxanich.

Hotel će se, po dovršetku izgradnje koja se očekuje do sljedećeg ljeta, prostirati na površini od gotovo 3000 kvadratnih metra, koja uključuju 28 hotelskih soba i četiri apartmana, restorana, lobbyja, bara, trgovine, konferencijske dvorane, kuhinje, saune, servisnih prostorija i garaže.

Vinski će pak podrum na površini od 3136,6 kvadratnih metara obuhvaćati prostor za proizvodnju, vrenje, odležavanje vina, preko prostora skladišta i arhive vina, sve do prostora za degustaciju i izložbenog prostora.

Prema riječima Rožanića, njihova filozofija vinarenja ostaje ista – iskrena i prirodna vina po kojima je Roxanich brand postao prepoznatljiv u vinskom svijetu. Obzirom da će podrum biti veći od dosadašnjega, bit će i više prostora za razvoj novih ideja, kojima žele dodatno učvrstiti svoju poziciju među poznavateljima i ljubiteljima dobrih vina.

Autor arhitektonskog rješenja Idis Turato, ovako je objasnio svoju viziju: „Roxanich Motovun Projekt nije samo gospodarska građevina, to nije isključivo proizvodni pogon, nije samo skladište, iako sve od ovih programa izravno sadrži. Roxanich Projekt nije klasična ugostiteljska, agro-turistička ponuda, nije tematski hotel, predvidivi kulturno povijesni ambijent već specifičan prostorno-programski konstrukt. Od poljoprivredne površine i vinograda preko prostora za proizvodnju, vrenje, odlažavanje vina, preko prostora skladišta i arhive vina, prostora za degustaciju, izložbenog prostora, malog muzeja, preko prostora za dokolicu, bazena i wellnessa, do restorana, caffe bara, trgovine, polivalentne dvorane, trga za okupljanja, sve do soba smještenih unutar korpusa stare zgrade podruma, svjedočimo gusto programiranom organizmu. Ova višeznačna i hibridna struktura s jedne strane stapa se s topografijom brežuljaka, gradi se kroz konstrukciju puta koji spaja različite programe, te izrasta u novu strukturu razlomljene geometrije udomljujući pritom nove sadržaje restorana i apartmana. Roxanich Motovun Projekt je specifična i autohtona “strada di vino”, put turističkih nomada, staza istraživača gastro i eno ponude. Programi i ponuda Roxanich projekta složeni su unutar tematskog puta, staze koji se u neprekinutoj petlji penje i spušta po obroncima motovinskog brežuljka. Put počinje u vinogradu, a završava na ulazu u hotel, na trasi stare ceste s benzinskom postajom koja spaja Motovun i Poreč“.

„Projekt obitelji Rožanić u Motovunu ima jednu svjetsku kvalitetu te će upravo svojim sadržajima turistima ponuditi ono najbolje što Istra ima - vrhunsku enogastronomiju, predivnu prirodu i bogatu kulturnu baštinu. Ključna riječ ovog projekta, kao i politike koju vodimo u Istarskoj županiji, je spajanje unutrašnjosti, turizma, poljoprivrede, kulture i novih sadržaja. Time omogućujemo jači ruralni razvoj te nove motive dolaska i vraćanja u Istru. Premali smo da bi konkurirali kvantitetom i zato ćemo se nastaviti opredjeljivati za kvalitetu i izvrsnost“, izjavio je župan Flego.

Istra s nestrpljenjem očekuje otvaranje još jednog butik hotela, naglasio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Ivošević: „Očekujem da će g. Rožanić sljubljivanjem vinskog biznisa u kojem je etabliran i renomiran s hotelijerstvom požeti velik uspjeh. Tome pridonosi i unaprijed određeni tematski pristup hotelu, što je danas u svijetu važnije od broja zvjezdica. Motovunu danas nedostaje kvalitetan hotelski smještaj, a po svojem je značaju u unutrašnjosti Istre pandan onom što je Rovinj na obali. Podrška TZ Istre nije samo deklarativna, već vjerujemo da ćemo u hotel uspjeti dovesti svjetske opinion makere, utjecajne novinare i VIP osobe“.

Projekt je podržao i predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti, koji je naglasio važnost spajanja ugostiteljske i enološke ponude Istre kao jedinstvenog proizvoda.

Roxanich Heritage Wine Hotel i vinski podrum s radom bi trebali početi do početka ljetne turističke sezone sljedeće, 2018. godine.