16.10.17. u 15:09

Istarski župan održao sastanak s veleposlanicom Republike Slovenije

Temeljem dugogodišnjeg prijateljstva Istarske županije i Republike Slovenije, danas je istarski župan Valter Flego održao sastanak s veleposlanicom Republike Slovenije Smiljanom Knez, u sjedištu Istarske županije, u Puli.

Na sastanku se razgovaralo o projektima Istarske županije sa slovenskim općinama i županijama, problemima od zajedničkog interesa, kao i mogućnostima za daljnju suradnju.

Istarski župan istaknuo je dugogodišnje prijateljstvo sa susjednim općinama i županijama u Sloveniji te pohvalio slovensku nacionalnu manjinu u Istri kao vrlo aktivnu izrazivši kontinuiranu podršku Županije njihovim aktivnostima i slovenskim kulturnim društvima. Također, predstavio je veleposlanici Knez suradnju koju Istarska županija ostvaruje sa Slovenijom u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, rekavši kako će se u sklopu istog realizirati brojni razvojni projekti te iskoristiti potencijal za rast u pograničnom području. 

Kao partnerstvo koje Istarska županija želi ostvariti u budućem razdoblju, istarski je župan izdvojio partnerstvo s Univerzom na Primorskem i Moskovskim državnim sveučilištem Lomonosov, trećim najpriznatijim sveučilištem na svijetu, a od kojeg bi obrazovne institucije u Istri imale značajne prednosti.

Među otvorenim pitanjima koje je potrebno riješiti, odnosno unaprijediti, župan Flego istaknuo je potrebu spajanja istarskog Ipsilona na mrežu slovenskih autocesta, sanaciju mosta na graničnom prijelazu Kaštel te otvaranje državne ceste na dionici Požane - Sočerga za sav teretni promet.

„Moramo se odmaknuti od pitanja same granice te početi zajednički tražiti rješenja da unaprijedimo život stanovnika s obje strane granice, a koja će poboljšati prometnu sigurnost, osigurati jači razvoj gospodarstva te smanjiti gužve i čekanja na granici“, naglasio je istarski župan s čime se složila i slovenska veleposlanica. Izraženo je i obostrano zadovoljstvo što se nakon dugo godina riješio problem poslovanja tvrtke Cimos u Istri, te su župan Flego i veleposlanica Knez istaknuli upravo Cimos kao ogledni primjer suradnje gdje su obje države i nadležna ministarstva radila u interesu očuvanja radnih mjesta.

Jedna od tema sastanka bilo je i očuvanje seoskih dobara na Ćićariji, čiji su korisnici kako hrvatski, tako i slovenski državljani, a kojima se hrvatska država upisuje kao vlasnik zemljišta. Dogovoreno je kako će se nastojati povezati seoske zajednice obje države te apelirati prema hrvatskim vlastima da se zaštiti i očuva status seoskih dobara.

Veleposlanica Knez iskoristila je priliku da čestita istarskom županu na ponovnom izboru te na rekordnim turističkim rezultatima, istaknuvši kako je Istra u Sloveniji izgradila imidž cjelogodišnje destinacije koja je poznata po profesionalizmu, uređenosti, ali i multikulturalnosti.

Zaključno, istarski župan i slovenska veleposlanica obvezali su se pokrenuti i ustrajati još jače na rješavanju navedenih otvorenih pitanja kod svojih državnih vlasti te izgraditi kontinuitet ovakvih susreta kako bi se analizirao napredak i planirali daljnji koraci u dogovorenim aktivnostima.