18.04.13. u 15:13

U petak, 19. travnja 2013. starta 53. biciklistička utrka „Kroz Istru - memorijal Edi Rajković“

53.  međunarodna biciklistička juniorska etapna utrka kup nacija „Kroz Istru - memorijal Edi Rajković“ održat će se od 19. do 21. travnja 2013. godine, u organizaciji BK Loborike i BK Pule. Tim je povodom održana u četvrtak, 18. travnja 2013. godine, konferencija za novinare, na kojoj su organizatori najavili tu manifestaciju. 132 biciklistička asa, svrstanih u 22 reprezentacije, iz mnogih europskih, azijskih i afričkih zemalja te Australije, u tri će etapne vožnje voziti istarskim cestama, u duljini od tristotinjak kilometara, kroz više od 30 istarskih gradova i općina. Kreće se iz Rovinja u petak, 19. travnja, a cilj je u Buzetu. U subotu se vozi od Umaga do Labina, a u nedjelju biciklisti kreću iz Vrsara, a cilj im je na pulskim Gardinima, gdje će biti proglašeni pobjednici.
 
U ime Istarske županije organizatore, sponzore, sportske djelatnike i novinare pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Smoljan, zaželjevši natjecateljima sportsku sreću i lijepo vrijeme, kako bi doživjeli ljepotu istarskog krajobraza.

O 53. međunarodnoj biciklističkoj juniorskoj etapnoj utrci kup nacija „Kroz Istru - memorijal Edi Rajković“ govorili su predsjednik biciklističkog kluba „Loborika – Favorit team“ Dean Vitasović, tajnik saveza sportova Istarske županije Dario Koraca, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić, član Organizacijskog odbora Martin Čotar i tehnički direktor utrke Luka Mišović. Svi su se složili da ta utrka ima veliki ugled u biciklističkom svijetu. Ona nastavlja tradiciju poznate utrke „Kroz Istru“, kojoj je prošle godine, u čast zaljubljenika u taj sport Edija Rajkovića, vraćeno to ime. Na taj se način odužujemo biciklističkoj legendi, koji je živio za taj sport. Biciklistička utrka "Kroz Istru" njegova je ostavština, naglasili su svi govornici na konferenciji.

Kako je istaknuto, bez potpore glavnog sponzora Maistre, teško da bi se mogla održati tako zahtjevna manifestacija. Dakako, treba istaknuti potporu Istarske županije, Saveza sportova Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije, Hrvatskog biciklističkog saveza, te gradova domaćina i njihovih turističkih zajednica.