04.12.13. u 15:19

Istarska je županija osigurala potrebna sredstva za naknadu troškova prijevoza djelatnicima srednjih škola

Zbog velikog zanimanja javnosti vezano za isplatu naknade za prijevoz djelatnicima srednjih škola u Istarskoj županiji, istarski je župan Valter Flego reagirao slijedećim priopćenjem:

Istarska je županija osigurala potrebna sredstva za naknadu troškova prijevoza djelatnicima srednjih škola na svom području. Stoga, nema mjesta za bojazan, što ga je izazvala Odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, o neisplati te naknade.

Riječ je o novcu koje Ministarstvo, prema kolektivnom ugovoru, kroz decentralizirana sredstva, dužno uplatiti  jedinicama lokalne i područne samouprave do kraja tekućeg mjeseca za onaj idući, i to samo za srednje školstvo.

Prijevoz zaposlenika osnovnih škola je u nadležnosti Ministarstva, te se naknade za prijevoz isplaćuju iz Državne riznice Ministarstva financija.

Budući da su sredstva iz Ministarstva na naknadu prijevoza djelatnika srednjih škola nedostatna, Istarska županija za tu namjenu  osigurava ostatak. Tako je  rebalansom proračuna za 2013. godinu osigurala dodatnih 2.075.100,97 kuna, kako djelatnici škola ne bi bili zakinuti.

Zakašnjenje Ministarstva u isplati ide na teret Istarske županije, koja će ovim premošćivanjem umanjiti svoja raspoloživa sredstva do kraja siječnja 2014. godine, do kada joj iz Ministarstva trebaju doznačiti sredstva.

Podržavam djelatnike srednjih škola i tražim da se obaveze iz kolektivnog ugovora maksimalno poštuju, i na taj način iskažemo senzibilitet prema zvanju koje je od iznimne važnosti za budućnost naša djece.