17.07.14. u 15:49

Sutra raspisivanje natječaja za gradnju četiri novih škola po modelu JPP

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održana konferencija za novinare povodom sutrašnjeg objavljivanja međunarodnog natječaja za izgradnju četiriju novih škola po modelu javno-privatnog partnerstva. Konferenciji su prisustvovali: župan Istarske županije Valter Flego, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, načelnik Sektora za financijske poslove MZOS Petar Šokić, član Upravnog odbora za investicije Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) Dubravko Ponoš, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, gradonačelnik Buja Edi Andreašić, pročelnik za gospodarstvo Istarske županije Alen Damijanić i pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Smoljan.

Župan Flego izrazio je zadovoljstvo što smo objavljivanjem natječaja korak bliže realizaciji ovoga, za Istru, iznimno važnog, štoviše povijesnog, projekta.

„Po prvi put se ide u gradnju škola po modelu javno-privatnog partnerstva i to čak četiri njih odjednom - u Bujama, Puli te dvije u Poreču. Osnovna svrha ovog projekta je stvaranje uvjeta za održavanje jednosmjenske nastave u osnovnim školama i stvaranjem uvjeta za kvalitetnije obrazovanje, po europskim standardima“, istaknuo je župan dodajući kako je ulaganje u mlade, znanje i obrazovanje najisplativija i najdugoročnija investicija.

Istarski župan, tom se prigodom, osvrnuo i na druge, za Županiju, značajne projekte na području obrazovanja poput preseljenja Gospodarske škole iz Buja u Umag, preseljenja pulske Industrijsko-obrtničke škole na novu lokaciju, gradnje sportske dvorane u Pazinu, sanacije krova OŠ Vladimir Nazor u Vrsaru te proširenje Gimnazije Pula i Strukovne škole Pula.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić vjeruje kako je riječ tek o prvom u nizu projekata po modelu JPP u Istarskoj županiji. Složio se sa županom da se radi o važnom danu za Istarsku županiju jer je projekt, u kapitalnom djelu težak 140 milijuna kuna bez PDV-a. Zahvalio se županu i gradonačelnicima što su prepoznali takav model kao pozitivan. Govoreći pak o benefitima, naglasio je kako se prvi odnosi na sam razvoj gospodarstva, a drugi na razvoj obrazovanja.

„Ovih 140 milijuna kuna ulazi direktno u gospodarstvo te postoji prostor za razvoj građevinske industrije, a razvojem gospodarstva podiže se razina konkurentnosti same županije. Gradnja škola omogućit će jednosmjensku nastavu i kvalitetan rad u školstvu i, kao posljedica toga, dobivamo kvalitetne kadrove u gospodarstvu“, rekao je Leverić dodajući kako se jednosmjenskom nastavom značajno smanjuju i troškovi održavanja školskog prostora te postoji mogućnost njegovog iznajmljivanja.

Početak radova očekuje se u siječnju 2015. godine, a učenici bi u nove škole trebali krenuti u jesen 2016. godine.