02.12.14. u 12:33

Istarska županija druga po redu u Hrvatskoj po dobivenim bespovratnim sredstvima za pomoćnike u nastavi

Istarska županija dobila je drugi po redu najveći iznos bespovratnih sredstava dodijeljen za pomoćnike u nastavi u Republici Hrvatskoj, o čemu su na današnjoj konferenciji za novinare govorili istarski župan Valter Flego, pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan i pročelnica UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich.

„Stupanj razvijenosti određenog društva ili sredine očituje se u njegovom senzibilitetu spram potrebitih. Istra je ovim projektom još jednom potvrdila da ima visoko razvijenu svijest o socijalno ugroženim i ranjivim skupinama, u ovom slučaju djeci s poteškoćama u razvoju“, naglasio je župan Flego objasnivši kako Istarska županija iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF) dobila 3,2 milijuna kuna. Istarska županija, dodaje župan Flego, sufinancira projekt s 441.890,96 kuna vlastitih sredstava.

„Ovim projektom pokazali smo kako možemo uštedjeti proračunska sredstva i kvalitetnim projektima osigurati financiranje iz EU. Često ističem kako su upravo EU fondovi naša velika razvojna šansa i zato se na njih moramo usmjeriti. Ovo je ujedno jedan od načina na koji, i kad nam uskraćuju određena sredstva, možemo putem vanjskih izvora financiranja, realizirati naše projekte“, zaključio je župan Flego.

U projektno partnerstvo uključene su 34 osnovne i srednje škole u Istarskoj županiji u kojima je iz sredstava projekta zaposleno 65 pomoćnika u nastavi za 74 učenika s teškoćama tijekom školske godine 2014/2015. Svi troškovi njihovih plaća i prijevoza na posao i s posla plaćeni su iz proračuna projekta.

Istarska županija nositelj je projekta „Školovanje bez diskriminacije - ulog u tolerantno društvo“ prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., Prioriteta 2. Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju.