15.06.15. u 10:22

Pjesmom, plesom i predstavom za školu bez diskriminacije

Završna konferencija projekta „Školovanje bez diskriminacije - ulog u tolerantno društvo“  održana je u petak,  12. lipnja 2015. godine u Domu hrvatskih branitelja, u Puli. Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013., Prioriteta 2. Jačanje socijalnog uključivanja i integracija osoba u nepovoljnom položaju.

Konferenciju je otvorila zamjenica Župana Viviana Benussi koja je naglasila da u Istarskoj županiji nema mjesta za riječ "tolerantan"  te da se cjelokupno društvo mora zalagati za županiju u kojoj će svaka osoba uživati maksimalno poštovanje.

Voditeljica projekta, mr.sc. Anica Dobran Černjul, objasnila je kako je cilj projekta bio osigurati pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u redovnim i posebnim osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji. U školskoj godini 2014./2015. zaposleno je 65 pomoćnika u nastavi za rad sa 73 učenika s teškoćama. Voditeljica projekta predstavila je provedene aktivnosti u okviru projekta te naglasila da je riječ o projektu vrijednom 3.664.104,08 kuna od čega Istarska županija sufinancira projekt sa 441.890,98 kuna.

Mladi s područja Istarske županije predstavili su se pjesmom, plesom, predstavom te izložbom likovnih radova. Posebno dirljiv bio je govor Klarite Radoš Matijašić, majke djeteta s posebnim potrebama, o važnosti posla pomoćnika u nastavi i integraciji djece  s posebnim potrebama. Gđa Klarita Radoš Matijašić ujedno je i predsjednica Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Hoću - Mogu“ kojoj je cilj okupljanje i organiziranje roditelja djece s teškoćama u razvoju na području Istarske županije, sa željom podizanja kvalitete života djece i njihovih obitelji.

Konferenciju je zatvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Patricia Smoljan, koja se zahvalila svima koju su sudjelovali u projektu te svojim trudom i radom omogućili da se ovaj projekt realizira.