29.06.15. u 15:06

Županija održala prijem za učenike državne prvake

Istarski župan Valter Flego zajedno sa pročelnicom UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patriciom Smoljan danas je, u prostorijama zajednice Talijana -Circolo, u Puli upriličio svečani prijem za 62 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima po pojedinim predmetima kao i sportskim natjecanjima osvojili prvo mjesto.

Prijem je otvorila pročelnica Smoljan izrazivši dobrodošlicu učenicima te čestitke njima i njihovim mentorima na predanom radu.

Nakon uvodnog pozdrava, istarski župan je rekao kako su mu posebno draga događanja na kojima su okupljeni mladi i uspješni ljudi, što govori kako su zajednički napori čitave zajednice itekako vidljivi u njihovim rezultatima. Župan Flego im je čestitao na vrhunskim postignućima koji su omogućeni kontinuiranim radom, upornošću, ali i podrškom roditelja i profesora. Dodao je i kako je osobno imao čast dobiti nagradu za najboljeg studenta što mu je bila dodatna motivacija za učenje, stoga je svjestan važnosti dodjele ovakvih priznanja za uspjehe.

Poručio je učenicima kako, unatoč izazovima koji ih dalje očekuju, ne smiju odustati od ulaganja u sebe, svoje znanje i svoju budućnost. Cjeloživotnim učenjem, kazao je župan Flego, stvarate najisplativiju investiciju i stječete mogućnost odabira jer znanje je uvijek prednost. „Na vaše uspjehe gledam kao na ulaznicu u jedan bazen, a to je tržište rada. Kako ćete dalje u njemu plivati, ovisi o vama, a na nama je da vam maksimalno omogućimo sve potrebne pretpostavke“, naglasio je istarski župan.

Kako je istaknula pročelnica Smoljan, ove je godine iz osnovnih škola u Istarskoj županiji, na natjecanjima školske razine sudjelovalo 5473 učenika, na županijskoj razini 938 učenika, a na državnoj njih 179. Ukupno su osnovnoškolci osvojili 5 prvih mjesta. Na razini srednjih škola natjecalo se ukupno 155 učenika, njih 132 na županijskoj razini te 144 na državnoj te je osvojeno 11 odličja.

Ono što posebno veseli, naglasila je Smoljan, jesu sportska natjecanja gdje su posljednjih godina zabilježeni izvanredni rezultati, a  već drugu godinu naši učenici odlaze i na svjetska natjecanja. Prošle godine su to bile odbojkašice iz Poreča i odbojkaši iz Rovinja, a upravo se atletičari Gimnazije Pule bore za naslove u Kini te im od srca čestitamo na već osvojenim medaljama, dodala je pročelnica.

Na kraju, župan Flego je svim učenicima i učenicama podijelio prigodne nagrade za ostvarene uspjehe u društvenim, prirodoslovnim, kulturno - umjetničkim i sportskim natjecanjima.