29.09.16. u 13:08

Prijem za zlatnu paraolimpijku Mikelu Ristoski

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održan svečani prijem istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića za atletičarku Mikelu Ristoski, koja je na nedavno održanim Paraolimpijskim igrama u Rio De Jaineru osvojila zlatnu medalju u skoku u dalj. Prijemu su prisustvovali i Mikelin trener Danijal Temin te predsjednik i tajnik Sportske zajednice Istarske županije Anton Peruško i Dario Koraca.

Istarski župan Valter Flego čestitao je zlatnoj olimpijki na ovom velikom uspjehu u Riju te odmah na početku izjavio kako su Županija i Grad Pula odlučili Mikeli pokloniti 25 tisuća kuna.

„Znamo koliko je truda, energije, ali i novaca potrebno za ovakve rezultate, stoga je ovo jedna mala zahvala na svemu što činiš za promociju Istre i Hrvatske. Svojim si izvanrednim uspjesima u atletici doprinijela istarskom sportu, te popularizaciji sporta osoba s invaliditetom“, istaknuo je župan Flego i dodao kako je Mikela cijelu županiju učinila ponosnom te izrazio nadu da će svoju pozitivnu i borbenu energiju zadržati i na budućim natjecanjima.

Istarska županija, rekao je župan Flego, već godinama u okviru svojih proračunskih mogućnosti nastoji poboljšati uvjete rada naših sportaša i pomoći im da nastave nizati sportske uspjehe. „Životna priča poput Mikeline, uspjesi i rezultati poput njezinih trebaju biti svima nama dodatna motivacija u onome što radimo“, zaključio je istarski župan.

Čestitkama se pridružio i pulski gradonačelnik naglasivši kako je Pula grad sa samo 67 tisuća stanovnika, a istovremeno velikog broja kvalitetnih, vrhunskih sportaša.

„Osobe poput Mikele uzor su drugim mladima da se bave sportom i vode aktivan i zdrav život. Također, one su primjer svima kako se trud i upornost isplate“, izjavio je gradonačelnik Miletić te istaknuo zadovoljstvo što se Pula trudi ulagati u sportske objekte, posebice se osvrnuvši na atletsku stazu na Verudi.

Mikeli je u ime Sportske zajednice Istarske županije čestitao predsjednik Zajednice Anton Peruško dodavši kako ju je do vrhunskih rezultata dovela njezina neizmjerna ljubav prema sportu te istaknuvši i zasluge njezinog trenera Danijala Temina, za dosad osvojene medalje.

Nakon što se zahvalila Županiji i Gradu Puli na prijemu, Mikela Ristoski izrazila je veliko zadovoljstvo postignutim rezultatom u Riju te nadu kako će na predstojećem natjecanju u Tokiju 2018. godine biti još bolja.

Kao čestitku za Mikeline uspjehe, župan Flego i gradonačelnik Miletić Mikeli su uručili i prigodne poklone.

Ristoski je prije četiri godine u Londonu osvojila treće mjesto, a u Riju je rekordnim skokom od 5.79 metara osvojila zlato te postavila i osobni rekord. Svjetska rekorderka u troskoku (11,67m) i zlatna sa zadnjeg Svjetskog prvenstva 2015. u Dohi, Ristoski je u Rio došla kao jedna od glavnih favoritkinja pošto je u glavnom gradu Katara osvojila srebro u skoku u dalj. Zadnje Paraolimpijske igre u Londonu 2012. Ristoski je bila brončana, a sada je ostvarila rezultat karijere.

U rujnu 2012. godine dobila je Grb Istarske županije za uspjeh na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Londonu i za promoviranje Istarske županije. Također, 20111. godine dobila je Grb Grada Pule za zasluge u sportu. U veljači 2016. godine, kao osvajačica zlatne medalje u troskoku i srebrne u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dohi Mikela Ristoski proglašena je najboljom hrvatskom sportašicom s invaliditetom za 2015. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.