21.11.16. u 15:40

U Poreču o pravilnoj prehrani u starijoj dobi

Stručnjakinje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Olga Dabović Rac, dr. med. i Vedrana Fontana, mag. nutricionizma, održale su u Domu za starije i nemoćne osobe, kao dio programa unaprjeđenja kvalitete prehrane,  edukacije za osoblje (kuhare i medicinske sestre) i korisnike Doma na temu pravilne prehrane u starijoj dobi.
Obzirom da pravilna prehrana predstavlja sastavni dio zdravog životnog stila, ona je važna u svakoj životnoj dobi.  Starenjem dolazi do značajnih tjelesnih i psiholoških promjena koje utječu na nutritivni status osobe. U svrhu zaštite starijih osoba od pojave raznih bolesti, a čija je osnova neuravnotežena prehrana, stručnjakinje Zavoda izradile su Smjernice o pravilnoj prehrani osoba starije životne dobi i prijedlog jelovnika za Dom. Osnovni principi planiranja pravilne prehrane odnose se na odgovarajući unos energije i hranjivih tvari, uravnoteženost, umjerenost, raznovrsnost i konzumiranje hrane visoke nutritivne gustoće. Najznačajnije preporuke odnose se na svakodnevno korištenje žitarica i proizvoda od žita u prehrani, dajući prednost cjelovitim žitaricama, korištenje što više voća i povrća u obrocima, svakodnevno pripremanje juhe, pripremanje ribe dva do tri puta tjedno, svakodnevno osiguravanje mlijeka i mliječnih proizvoda, češću upotrebu mahunarki i orašastog voća i sjemenki, pripremanje mršavog bijelog i crvenog mesa i jaja, a masti i hranu s visokim udjelom masti koristiti u razmjerno malim količinama. 
Zavod za javno zdravstvo Istarske županije već više od dvadeset godina sustavno prati kvalitetu prehrane i daje prijedloge za njeno poboljšanje u predškolskim i školskim ustanovama na području Istarske županije, provodi nadzor nad higijensko sanitarnim uvjetima ustanova te provodi aktivnosti uvođenja proizvoda istarskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u prehranu djece u jaslicama, vrtićima i osnovnim školama u županiji. Cijeneći dosadašnju uspješnu suradnju s Gradom Poreč-Parenzo, uspostavljen je i novi vid suradnja s Domom, s ciljem unaprjeđenja kvalitete prehrane i populacije starijih osoba.

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč