06.04.17. u 12:14

50. godina Lige protiv raka Pula

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula jučer je svečano obilježeno 50. godina rada Lige protiv raka Pule, osnovane 1967. godine, na inicijativu akademika Ive Padovana. Uz brojne uzvanike svečanosti su prisustvovali i istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji su čestitali članovima Lige na značajnoj obljetnici. Kazali su, također, kako će i dalje biti podrška u radu Lige, čiji je doprinos društvu od izuzetne važnosti.
Predsjednica Lige Danica Kuzmanović predstavila je rad Lige, od njezinog osnutka, pa sve do danas, spomenuvši najvažnije inicijative i aktivnosti. Glavna područja djelovanja Lige u prve dvije godine bila su zdravstveno prosvjećivanje građanstva i omasovljenje članstva. Liga je zajedno s Crvenim križem intenzivno radila na zdravstvenom prosvjećivanju kroz stručna predavanja, radio emisije, stručne članke, informativne letke itd. Također, održana su i brojna predavanja u školama, kao i razne javnozdravstvene akcije. Predsjednica je posebno istaknula osnivanje Onkološkog dispanzera Opće bolnice Pula početkom 1969. godine, na inicijativu Lige, čime je omogućeno pravovremeno liječenje raka sustavnim sistematskim pregledima.
Na samome kraju svečanosti, uručene su zahvalnice svim zaslužnim pojedincima i ustanovama s kojima Liga surađuje.
Liga protiv raka Pula humanitarna je udruga koja se bavi aktivnostima vezanim za prevenciju malignih bolesti i rehabilitacijom oboljelih. U sklopu Lige djeluju Psihološko savjetovalište za onkološke bolesnike, Stoma klub, Klub laringektomiranih i Klub mladih TuReO.