19.04.17. u 13:14

Svečano obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli danas slavi jedanaestu godišnjicu osnutka i tim je povodom upriličena svečanost na kojoj su prisustvovali brojni uzvanici, među kojima i istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i ministar znanosti i obrazovanja RH Pavao Barišić.

Župan Flego čestitao je Sveučilištu, svim djelatnicima i studentima 11 rođendan istaknuvši kako se u tom razdoblju puno toga promijenilo.

„U zadnjih 11 godina, koliko ima svoju samostalnost, Sveučilište se razvilo u moderno, europsko sveučilište. Zahvaljujući njegovom rastućem ugledu, Pula je postala grad koji je sve češći izbor studenata iz ostatka Hrvatske, ali i stručnjaka koji su svoje znanstvene karijere odlučili graditi baš na pulskom sveučilištu“, rekao je župan Flego dodajući kako je od iznimnog značaja za budućnost Sveučilišta projekt nadogradnje Studentskog kampusa, vrijednog 58 milijuna kuna.

„Osnivanje Sveučilišta u Puli bio je ispravan potez kojim je Istra dobila jednu novu snagu i znanje bez kojeg je nemogući rast i razvoj jedne regije. Svjesni koliko je upravo to znanje i kapital u obliku mladih stručnjaka potreban našem gospodarstvu, ulagali smo te nastavljamo ulagati u te dragocjenosti“, zaključio je župan.

Gradonačelnik Miletić prisjetio se kako je studiranje u Puli izgledalo prije 20 godina kad je i sam bio student.

„Tadašnji uvjeti studiranja nisu bili na današnjoj razini i zato sam sretan i ponosan što se uz Pulu razvija i naše Sveučilište. Volimo kazati da smo kao regija premali da bi bili prosječni, da trebamo težiti izvrsnosti i upravo stoga imati vlastito sveučilište i ulagati u njega dužnost je javnog sektora“, rekao je pulski gradonačelnik.

Svečanost je bila popraćena glazbenim programom u izvedbi Ženskog vokalnog ansambla Muzičke akademije u Puli, a pri samome kraju dodijeljena su priznanja profesorima, djelatnicima i studentima.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osnovano je 29. rujna 2006. godine, te je ujedno najmlađe javno sveučilište u Hrvatskoj.