21.04.17. u 08:22

Svečano otvoren 9. Festival srpske kulture u Istri

Uz brojne uzvanike i goste jučer je u Srpskom kulturnom centru, u Puli, svečano otvoren 9. Festival srpske kulture u Istri. Svečanom otvorenju nazočili su istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, predsjednik Matice Srba iz Beograda Miodrag Jašćić, predsjednik općine Inđija Vladimir Gak, konzul Republike Srbije iz Rijeke Vladimir Marjanović, izaslanik Ambasadora Srbije iz Zagreba Nenad Maričić i drugi uzvanici, a prisutne je u ime domaćina i organizatora pozdravio Milan Rašula predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije.

„Ovo je festival kojim čuvamo našu kulturu, našu tradiciju, našu vjeru i običaje. Posebnu zahvalu upućujem gradonačelniku Borisu Miletiću i istarskom županu Valteru Flegu koji su nam uvijek izlazili u susret i zbog čega smo, između ostalog, danas u ovako lijepom prostoru u samom centru starogradske jezgre“, kazao je Rašula.

Župan Flego je naglasio kako Festival, devetu godinu za redom potvrđuje bogatstvo Istre kao regije, koju s punim pravom, nazivaju oglednim primjerom drugima kad su u pitanju baštinjenje i promocija našeg regionalnog identiteta.

"Dio našeg regionalnog identiteta je svakako multikulturalnost za koju volim reći da je zapravo naš način života u Istri, naša regionalna posebnost i naše bogatstvo", kazao je župan.

Gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je značaj ove manifestacije koja promiče suradnju, toleranciju i gradi mostove prijateljstva.

„Nema ljepšeg načina nego kad govor može početi s riječima dragi prijatelji. Nakon toliko godina suradnje dokazujemo da njegujemo naše zajedništvo i vjerujem da možemo biti ponosni što živimo u najljepšoj regiji Istri u kojoj su tolerancija i multikulturalnost temeljne vrijednosti. Međusobno se uvažavamo, podržavamo, solidarni smo i pomažemo slabije te uvijek gledamo na čovjeka kakav je neovisno o opredjeljenju“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

 Festival je tradicionalno posvećen relevantnim imenima srpske kulture i tradicije, a ovogodišnji je u čast velike spisateljice, publiciste, prevoditeljice, humanitarke i prve akademkinje u Srbiji Isidore Sekulić čiji je život i djelo tom prilikom prikazano u dramskoj izvedbi umjetničke grupe Art Frakcija iz Beograda.

Program su upriličili i Etno grupa, KUD „SOKO“ iz Inđije, te Gradski tamburaški orkestar pod vodstvom maestra Ljubinka Lazića.

U likovnom dijelu predstavili su se zajedničkom izložbom akademski slikari Ivan Kocić, Milovan Drča i Vladimir Prica.

Festival je službeno započeo u utorak, 18. travnja 2017. godine revijom srpskog filma u kinu Valli „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi i nastavlja se prikazom najnovijih filmova srpske kinematografije do 26. travnja 2017. godine.

Bogat program festivala osim u Puli, održava se i u Peroju, Labinu, Rovinju te Vodnjanu, a u petak 21. travnja u Komunalnoj palači upriličit će se prijem  delegacije iz Srbije.

Organizator Festivala je Klub Srba Istarske županije, partner je Općina Inđija i Matica Srba iz Beograda, a pokrovitelji Grad Pula i Istarska županija.