21.04.17. u 14:25

Istarska županija i Grad Pula podržavaju rad Matice umirovljenika

U prostorijama Doma hrvatskih branitelja u Puli danas je održana redovna godišnja sjednica Skupštine Matice umirovljenika Istarske županije kojoj su prisustvovali i istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Na samome početku sjednice, predsjednik Bruno Stermotić, podnio je Izvješće o ostvarenju programa rada Matice u prethodnoj godini, kao i Program rada za 2017. godinu. Nakon odavanja počasti minutom šutnje svim umirovljenicima koji su nas napustili, Stermotić je istaknuo odličnu višegodišnju suradnju s Gradom Pulom i Istarskom županijom, posebice u podršci brojnim kvalitetnim aktivnostima i programima koja Matica redovito provodi.

Obraćajući se okupljenima, župan Flego je istaknuo kako je „Matica umirovljenika vrijedan partner za Istarsku županiju s kojom kontinuirano radimo na stvaranju boljih životnih uvjeta i većeg društvenog standarda naših penzionera“.

„Vaša marljivost i Vaš rad u prošlosti, stvorili su Istru kakva je danas, a na svima nama je da Vam uljepšamo budućnost. Mada ne možemo utjecati na visinu Vaših mirovina, projektima i programima koje provodimo želimo omogućiti da svaki penzioner u Istri živi život dostojan čovjeka. Tako je ove godine krenula investicija vrijedna 22 milijuna kuna, projekt dogradnje i opremanja domova za starije osobe u Raši, Rovinju, Novigradu i Puli, koji će značajno doprinijeti unaprjeđenju kvalitete skrbi za starije osobe na području Istarske županije“, naglasio je župan Flego dodajući kako Županija otplaćuje tri kredita, onaj za domove, Opću bolnicu te ŽCGO Kaštijun.

Okupljene članove pozdravio je i gradonačelnik Miletić koji je istaknuo kako je briga o potrebama osoba treće životni dobi jedan od prioriteta rada gradske uprave.

„Prvi smo grad u Hrvatskoj u kojemu je otvorena čitaonica Kuba umirovljenika koja danas okuplja brojne naše sugrađane, a drago mi je da smo Matici omogućili i korištenje prostora u centru grada u kojemu mogu i dalje razvijati brojne aktivnosti koje provode. Kroz mnoge naše programe brinemo o umirovljenicima u cilju unaprjeđenja kvalitete njihovog života“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši na kraju da će Grad i dalje podržavati rad Matice umirovljenika.

Govoreći o položaju brojnih umirovljenika, Stermotić je kazao kako se hrvatski umirovljenici sa svojim prosječnim mirovinama nalaze na začelju Europske unije te smatra da bi se godišnje usklađivanje rasta mirovina trebalo vezati za rast osobnih dohodaka ili pak za rast cijena. Prema njegovim riječima, prosječna mirovina od 2.252,44 kune čini 38 posto prosječne plaće, dok 60 posto umirovljenika ima manju mirovinu od spomenutog iznosa.

Stermotić je kazao kako je u protekloj godini Matica umirovljenika, uz brojne aktivnosti poput preventivnih pregleda, kreativnih radionica te pomoći manje pokretnim umirovljenicima, organizirala i tradicionalne Sportske igre dokazavši kako se krizi unatoč i uz pomoć lokalne zajednice mogu organizirati kvalitetne aktivnosti.