25.04.17. u 13:40

Upriličen prijem za nagrađene inovatore u Ženevi i Iloku

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić upriličili su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za nagrađene inovatore na 45. Internacionalnom salonu inovacija „Geneve 2017“, održanom u Ženevi te 11. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih „INVENTUM 2017“, održanom u Iloku.

Župan Flego, tom je prilikom, čestitao nagrađenim inovatorima istaknuvši kako „naša zajednička budućnost i životni standard uvelike ovise o sposobnosti kreiranja inovativnih proizvoda, usluga, modela poslovanja i organizacija, kao i korištenju novih tehnologija“.

„Čovjek nije izašao iz kamenog doba zbog nedostatka kamena, već jer je bio vođen željom za napretkom i boljim rješenjima. Kroz povijest čovječanstva, upravo su taj impuls i potreba za novinama, čovjeka uvijek gurali naprijed. Danas je, pak, ta potreba za novinama potrebnija no ikad. Živimo u globaliziranom svijetu stalnih mijenja i brzorastućeg napretka tehnologije. Stoga, inovacije i konkurentnost danas su važnije no ikad“, rekao je župan.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Miletić dodajući kako mu je drago što je, uz Istarsku županiju, i Grad Pula mogao pružiti potporu inovatorima te im omogućiti da sudjeluju na ovim relevantnim sajmovima.

„Upravo su sajmovi mjesto susreta gdje inovatori žele naći mogućnost da svoju inovaciju sutra pretvore u komercijalni proizvod“, kazao je gradonačelnik.

Uslijedilo je predstavljanje pojedinačnog inovatora i njihovih inovacija.

Na 45. Internacionalnom salonu inovacija „Geneve 2017“ , održanom od 29. ožujka do 02. travnja 2017. godine, sudjelovale su selekcije inovatora iz 40 zemalja svijeta, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija. Savez udruga inovatora Istarske županije za predstavljanje na ovoj izložbi izabrao je dvije inovacije: Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača, autora Siniša Brođanac iz Pule i Uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku, autorice Romine Petaros, iz Pule.

Za svoju je inovaciju Brođanac nagrađen Zlatnom medaljom i specijalnim priznanjem Korejske asocijacije inovatora. Uređaj u manje od minute može dojaviti lokaciju sudara uz preciznost od 10 metara pri geo-lociranju, što uvelike pospješuje odaziv interventnih ekipa prilikom nesreća. Petaros je, pak, dobitnica Srebrne medalje.

Na 11. Međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih „INVENTUM 2017“, održanom 7. i 8. travnja 2017. godine, u Iloku, istarski inovatori sudjelovali su s 10 inovacija. Tri inovacije iz Društva inovatora Kanfanar - Rovinj i 7 inovacija iz Društva inovatora Pula.

Nagrađeni:

1.      Zlatna medalja - Uređaj za internu komunikaciju i alarmiranje „komunikator 2“ ,  autor: Jordan Banko, Kanfanar    

2.      Zlatna medalja - Uređaj  za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača, autor:  Siniša Brođanac, Pula

3.      Srebrna medalja - Ublaživač krmenog vala broda katamarana, autor: Blaž Piton, Fažana

4.      Srebrna medalja -  Prijenosni energetski  uređaj za manja plovila, autor: Zoran Černja, Kanfanar

5.      Brončana medalja -  Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja, autorica: Ivana Palčić, Umag 

6.      Brončana medalja - Perač valjaka za bojanje, autor: Dragan Posedel, Umag

7.      Brončana medalja - Tester   akumulatora, autor: Jordan Banko,  Kanfanar