15.05.17. u 12:56

Istarska županija dodijelila više od 2,2 milijuna kuna za unapređenje zdravstva

Istarska županija i ove godine izdvaja značajna sredstva za financiranje projekata udruga i ustanova s ciljem osiguravanja dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Putem Javnog natječaja za financiranje projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Istarskoj županiji za 2017. godinu odobreno je 72 projekta ukupne vrijednost preko 2,2 milijuna kuna.

Istarski župan Valter Flego tim je povodom komentirao kako je briga za zdravlje građana i skrb prema najranjivijim skupinama visoko na listi prioriteta Istarske županije.

„Javno-zdravstvenim programima i ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu unaprjeđujemo brigu za zdravlje građana Istre, a mjerama socijalne skrbi osiguravamo životni standard naših najugroženijih sugrađana i primjereno zadovoljavanje potreba socijalno osjetljivih skupina“, naglasio je istarski župan Valter Flego, ujedno podsjetivši na cijeli niz projekata realiziranih na području zdravstva i socijalne skrbi. Pored gradnje nove Opće bolnice u Puli, najznačajnijeg projekta, župan je spomenuo i uređenje Odjela za hitni bolnički prijem i Odjela za psihijatriju OB u Puli; dogradnju i opremanje Hitne medicinske službe u Umagu; početak izgradnje prve medicinsko-terapeutske plaže na Jadranu; otvaranje prihvatilišta za beskućnike; rekonstrukciju i dogradnju domova za starije osobe diljem Istre, kao i mnoge dr.

Na Javni natječaj mogle su se javiti udruge i ustanove čiji projekti ostvaruju ciljeve iz Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije. Ovogodišnja prioritetna područja odnosila su se na: (1.) Promociju zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje kroničnih nezaraznih bolesti; (2.) Mentalno zdravlje djece i mladih i podrška obitelji; (3.) Koordinaciju razvoja i pružanje socijalnih usluga u zajednici; (4.) Ostale projekte od značaja za socijalnu skrb i (5.) Ostale projekte od značaja za unapređenje zdravlja građana.

Najmanji predviđeni iznos po projektu iznosio je 5.000,00 kuna, a najveći 200.000,00 kuna.