27.11.17. u 12:58

Župan Flego: Proračun za 2018. je progresivan, investicijski orijentiran, te socijalno osjetljiv

U Spomen domu, u Pazinu, danas je održana 7. po redu sjednica Skupštine Istarske županije, s dnevnim redom od 9 točaka.

Na sjednici je iznesen Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2018. godinu (1. čitanje), koji iznosi 1.320.670.000,00 kn, te i ove godine objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije. Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 221.892.864,62 kuna ili 16,8% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.098.777.135,38 kune, odnosno 83,2%. Na Prijedlog se osvrnuo istarski župan Valter Flego kazavši kako je Proračun za 2018. godinu progresivan, investicijski orijentiran, te socijalno osjetljiv.

Prema riječima župana, u proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu planira se nastavak kapitalnih ulaganja na području zdravstva, socijalne skrb i obrazovanja. Ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju iznose 665.974.827,35 kn, od čega na zdravstvo otpada 507.092.482,10 kn, na obrazovanje 83.096.345,25 kn i na socijalnu skrb 75.786.000,00 kn.

Najvažnija nova investicija je izgradnja srednje Medicinske škole Pula, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna kuna, a radovi bi se izvodili kroz tri godine. Izvor financiranja je zaduživanje Istarske županije, dok će pola otplate kredita sufinancirati Grad Pula“, naglasio je istarski župan nabrojivši i cijeli niz drugih projekata na području obrazovanja, poput rekonstrukcije, adaptacije i energetske obnove OŠ Ivan Batelić Raša u ukupnom iznosu od 8.126.542,12 kn, te energetske obnove OŠ Mate Balote Buje u ukupnom iznosu od 3.800.000,00 kn. Također, planirano je i zaduživanje za dogradnju, adaptaciju i/ili energetsku obnovu i ostalih škola u ukupnom iznosu od 11.200.000,00 kn. Korisnici će se utvrditi ovisno o iskazanom interesu i mogućnostima sufinanciranja od strane gradova ili općina, kao i ostalih izvora financiranja.

Na području socijalne skrbi, očekuje nas nastavak projekata dogradnje i rekonstrukcije domova za starije osobe, koji se provode iz kredita podignutog 2017. godine. Očekuje nas dovršetak izgradnje nove Opće bolnice Pula, početak izgradnje Doma zdravlja u Vodnjanu, kao i adaptacija zgrada Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr. Martin Horvat“ Rovinj“, nastavio je župan Flego.

Od ostalih projekata koji će se provoditi u 2018. godini, župan je naveo i početak izgradnje Sustava navodnjavanja Červar-Porat Bašarinka, izradu Strategije vinarstva, nastavak implementacije Zavičajne nastave, te projekt Pomoćnika u nastavi.

„Ovom prilikom osvrnuo sam se prvenstveno na najveće kapitalne investicije koje nas očekuju u novoj proračunskoj godini, ali valja napomenuti kako ćemo provoditi i cijeli niz drugih, financijski manje izdašnih, projekata i programa. U godini pred nama, nastavljamo jednakim žarom ostvarivati zacrtane ciljeve, kako bi i dalje nizali uspjehe na mnogim područjima. Pri tom, vodit ćemo se i dalje načelima transparentnosti, racionalnosti i odgovornosti poslovanja županijske uprave, kao i stabilnošću financija“, zaključio je istarski župan.

Tijekom aktualnog sata, bilo je između ostalog govora o novoj Općoj bolnici u Puli, a vijećnika Bruna Stermotića zanimao je tijek gradnje, kao i sami rokovi dovršetka. Odgovorio mu je ovlaštenik župana Valerio Drandić kazavši kako radovi idu prema predviđenoj dinamici, te je sve po pitanju rokova i financija u zadanim okvirima. Drandić je istaknuo i kako je rok dovršetka bolnice svjesno produžen za šest mjeseci jer je rađeno dosta izmjena u samome projektu, kako bi novi objekt bio čim moderniji i funkcionalniji. Ujedno je prihvaćen i prijedlog spomenutog vijećnika o organiziranju obilaska gradilišta bolnice za sve vijećnike Skupštine.

Na pitanje vijećnice Vedrane Gregorović Hrvatin o početku proširenja Sveučilišnog kampusa, u Puli, župan Flego je odgovorio kako je u tijeku ishodovanje građevinske dozvole. Uslijedit će natječaj za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, koji bi trebao biti poznat prije ljeta, a potom kreće i sama gradnja.

Na sjednici je načelnik PU Istarske Alen Klabot dao Informaciju o stanju sigurnosti na području Istarske županije za razdoblje siječanj - rujan 2017. godine.