11.12.17. u 11:56

Gimnazijalci učili zdravo kuhati

U sklopu projekta „Kuhanjem do zdravog srca“ kojeg provodi Udruga za promicanje i očuvanje zdravlja PROCVAT ZDRAVLJA, 16 učenika Gimnazije Pula i njihova profesorica Teodora Beletić sudjelovali su na radionici kuhanja zdravog obroka. Na radionici kuhanja učenici su imali priliku pripremiti (od čišćenja do kuhanja) juhu od bundeve, polpete od zobenih pahuljica, zapečenu rižu, salatu od azuki graha, puding od prosa, puding od sezama i kuglice od kuhane pšenice. Nakon pripreme, svu hranu učenici su, izvrsno aranžiranu, mogli objedovati. Tijekom pripreme obroka učenici su dobili osnovne informacije o namirnicama te njihovom blagotvornom učinku kao i pisane recepte pripremljenih jela.

Gimnaziju su predstavljali učenici od prvog do četvrtog razreda, koji idu na predmet Ekologija. „Ovo je nastavak suradnje između Udruge PROCVAT ZDRAVLJA“ i Gimnazije Pula, obzirom da se slična radionica provela i prošle godine. Nadamo se nastavku suradnje i ubuduće.“ - rekla je profesorica Beletić, zahvalivši se Udruzi PROCVAT ZDRAVLJA.

„Izuzetno je važno steći znanje o zdravoj prehrani i vještine kako pripremiti zdrav, ukusan i relativno jeftin obrok koji će zadovoljiti prehrambene potrebe osobe. Provodimo radionice prvenstveno za osobe koji imaju vrlo visok rizik od dobivanja kardiovaskularnih bolesti. Zato nam je jako drago kada o zdravoj prehrani brinu mladi ljudi.“ rekao je voditelj projekta „Kuhanjem do zdravog srca“ Janko Žufić.

U projektu „Kuhanjem do zdravog srca“ u 2017. godini provedeno je tri ciklusa po tri radionice u Puli i dva ciklusa u Umagu za odrasle, po jedna radionica za djecu predškolske dobi u Šišanu i okolnim mjestima te po jedna radionica za učenike razredne nastave za učenike u Šišanu i okolnim mjestima. Ukupno je kroz projekt tijekom 2017. godine prošlo preko 100 odraslih osoba, 17 srednjoškolskih učenika i preko 120 djece predškolske dobi i učenika razredne nastave.

Partneri projekta su Istarski domovi zdravlja, Grad Umag, a financijski ga podupire Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.