12.12.17. u 14:07

Župan Flego na otvorenju Centra za posjetitelje u Svetvinčentu

Istarski župan Valter Flego danas je prisustvovao otvaranju Centra za posjetitelje, posvećenom raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Općine Svetvinčenat.

Kako je naglasio načelnik Općine Dalibor Macan riječ je o projektu kojim se kulturna baština interpretira suvremenim tehnologijama, odnosno 3D mappingom, virtualnom i proširenom stvarnošću, te čini dio novog i inovativnog koncepta turističke ponude destinacije, jedinstvenog u Hrvatskoj.

„Ono po čemu je Svetvinčenat originalniji i drugačiji od ostalih središta u Istri je što može putovati kroz vrijeme, te predočiti posjetiteljima kako je ono nekada izgledalo u srednjem vijeku“, naglasio je načelnik.

Župan Flego je čestitao općinskoj upravi na inovativnosti, kao i svim dosadašnjim iskoracima po pitanju oživljavanja turističke ponude.

„Time središnju Istru činite dodatno atraktivnom i konkurentnom jer suvremeni gost traži upravo nove, autentične i izvorne doživljaje. Kad imamo dojam da je sve već viđeno, dodanu vrijednost destinaciji pružaju upravo nesvakidašnji projekti poput ovoga. Uvjeren sam kako će i ovaj Centar za posjetitelje doprinijeti većoj prepoznatljivosti Općine Svetvinčenat i obogaćivanju njegove turističke ponude“, kazao je istarski župan.

Centar za posjetitelje, namijenjen je domaćim i inozemnim posjetiteljima, a smješten je na sjevernom ulazu u Svetvinčenat, u neposrednoj blizini glavnih parkirališta, te predstavlja lako pristupačnu točku pri dolasku i prvom susretu sa Svetvinčentom.

Na samom ulazu u Centar nalazi se info tabla s povijesnim informacijama o Mari Radolović, koja je u 17. stoljeću, nažalost, bila jedna od žrtava torture nad „vješticama“, a kasnije nadahnuće za brojne legende, kao i za „Kuću vještice Mare“.

3D mapping dobrodošlicu iskazat će vam upravo Mare, koja će Vas i vratiti u daleku prošlost. Nakon toga slijedi virtualno streličarstvo, koje će testirati Vaše viteške vještine, ali i pružiti povijesne informacije o davno održanoj alci, po kojoj je nastala legenda o nepoznatom konjaniku.

Naočale za proširenu stvarnost vodit će vas Svetvinčentom, u potrazi za izgubljenom opremom nepoznatog konjanika, tijekom koje ćete se susretati sa srednjovjekovnim likovima, ali i biti u mogućnosti zaviriti u portale u prošlost.

Projekt sufinancira Ministarstvo turizma, Programom razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini, u iznosu od 216 tisuća kuna. Općina Svetvinčenat, u prethodnih godinu dana, uložila je 516.406,66 kn, od čega u multimediju 393.250,00 kn.